Nemačka zabranjuje divlje životinje u cirkusima

Kao i obično, 65-godišnji muškarac je i u subotu rano ujutro izašao iz kuće da bi sakupljao flaše i konzerve u Odenvaldu (Nemačka) i oko pola šest naleteo na afričkog slona, koji je pobegao iz gostujućeg cirkusa u blizini. 

Kao i obično, 65-godišnji muškarac je i u subotu rano ujutro izašao iz kuće da bi sakupljao flaše i konzerve u Odenvaldu (Nemačka) i oko pola šest naleteo na afričkog slona, koji je pobegao iz gostujućeg cirkusa u blizini.

Životinja po imenu Bejbi ga je napala i ubila ga na licu mesta.

Dani kada je ova životinja izvodila cirkuske tačke sada definitivno pripadaju prošlosti, jer će svoj novi dom naći u zoološkom vrtu.

Aktivisti za zaštitu životinja već decenijama traže zabranu egzotičnih životinja u cirkusu - zbog skučenog prostora, čestog transporta i dresure, koju vide kao nasilje prema životinjama. Slonovi, divlje mačke i medvedi ne kreću se i ne druže dovoljno.

"Svih 50 cirkuskih slonova, koliko ih još ima u Nemačkoj, tempirane su bombe", smatra Peter Hefken iz organizacije za zaštitu životinja Peta. Tridesetčetvorogodišnja slonica Bejbi je izuzetno opasna. Najmanje tri puta je napala ljude: godine 2010. bacila je u vazduh 24-godišnjeg muškarca, koji je u naručju držao svoju bebu. Otac je ostao bez bubrega, a dete je slomilo nogu.

Godine 2012. u Burladingenu je surlom slomila vilicu 12-godišnjem dečaku, koji je prekoračio zonu bezbednosti tokom defilea životinja. Borci za zaštitu životinja tvrde da je i 2000. godine teško povredila jednu ženu u Severnom Hesenu.

Biolog Tobijas Dornbuš već 20 godina proučava slonove i radi za organizaciju za zaštitu slonova u cirkusu i zoološkom vrtu “European Elephant Group”. On tvrdi da je neurotično ponašanje slonice Bejbi pokazatelj neadekvatnih uslova u kojim živi. Povodom tragičnog slučaja u Odenvaldu kaže:

"Manje je čudno što je jedna osoba poginula, nego što žrtava nije bilo mnogo više", smatra on. Poremećaj u njenom ponašanju je, između ostalog, posledica toga što je držana odvojeno. Zbog toga organizacija “Peta”, namerava da tuži cirkus i vlasti zbog ubistva iz nehata.

Neki, međutim, smatraju da čovek i životinja treba da budu zajedno i da je tragičan događaj posledica propusta u bezbednosti, a ne zanemarivanja životinje. "Većina ovih aktivista godinama nije bila u cirkusu", smatra Maks Simonait-Barum, iz minhenskog cirkusa "Krone". "Standardi su se bitno poboljšali."

U proteklih nekoliko godina, više evropskih zemalja uvelo je zabranu divljih životinja u cirkusima, među kojima su Belgija, Austrija i Finska.

  • 16.06.2015 07:17
    Konacno! Ali naravno, prve u tome su uredjene i civilizovane drzave. Te jadne zivotinje nisu imale izbor, tako da nije cudo sto polude i postanu agresivne i psihoticne zatvorene u male kaveze i maltretirane od nasilnih ljudi, koji to nazivaju - dresura, a isto tako nesvesni i nasilni ljudi idu to da gledaju. Treba definitivno zabraniti zloupotrebu svih zivotinja od strane ljudi.

    Leonardo Da Vinči:
    "Zaista je čovek kralj svih životinja, jer njegova okrutnost prevazilazi njihovu. Mi živimo od smrti drugih. Mi smo hodajući grobovi!"


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.