Zašto je Cezar rekao “Kocka je bačena”?

Na današnji dan, 49. godine pre Hrista, Cezar je sa svojom 13. legijom prešao reku Rubikon, čime su i on i njegovi legionari po rimskom zakonu automatski osuđeni na smrt.

Uzrečica preći Rubikon i danas znači doneti neku riskantnu odluku nakon koje nema povratka. Naime, Rubikon je bila reka u Italiji južno od koje nijedan rimski vojskovođa nije smeo da povede vojsku.

Takav propis bio je namenjen zaštiti Rima od vojnih diktatora koji bi mogli da nametnu svoju vlast, zauzimajući Rim svojim vojnim snagama.

Julije Cezar doneo je na današnji dan odluku da pređe reku Rubikon sa svojom 13. legijom i uputi se prema Rimu. Tim su činom i Cezar i njegovi legionari automatski osuđeni na smrt po rimskom zakonu. Navodno je Cezar tada izjavio poznatu rečenicu: “Kocka je bačena.” (lat. “Alea iacta est”), upravo zbog toga jer više nije bilo povratka.

Interesantno je da tu rečenicu čak nije on prvi ni izgovorio, već je preuzeo od Menandera, njegovog omiljenog pisca iz Grčke.

Međutim, Cezar je uspeo da pobedi u građanskom ratu, a kako je Senat pobegao iz Rima, smrtna kazna nad njim i legionarima nije izvršena.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.