FOTO: Za fotografiju krompira dao milion evra

Poznati 46-godišnji irski fotograf Kevin Aboš uspeo je da proda svoju neobičnu fotografiju za neverovatnih 1.000.000 evra.

Njena neobičnost se ogleda u činjenici da se na njoj nalazi samo krompir na crnoj podlozi. Ipak, to je bilo dovoljno neimenovanom evropskom biznismenu da za nju plati milion evra.

Krompir se tako pridružio setu Abošovih fotografija po kojima je najviše poznat – portreti poznatih ličnosti na crnoj podlozi, gde se često čini da njihova lica izranjaju iz tame. Ali retki njegovi radovi prelaze vrednost od 260.000 evra.

Na svetu postoje tri verzije fotografije krompira. Jedna se nalazi u privatnoj kolekciji, druga je svoje mesto našla u muzeju u Srbiji kao donacija, a treća je prodata za spomenutih milion evra.

"Popili smo dve čaše vina, nakon čega je rekao da mu se fotografija sviđa. Nakon dodatne dve čaše je shvatio da je želi. O ceni smo se dogovorili za dve sedmice i to je najveća pojedinačna zarada na osnovu mojih fotografija", rekao je Aboš.

Irski fotograf se bavi i umetničkom fotografijom, a krompir je jedna od njegovih strasti.

Biolog po obrazovanju, Aboš smatra da su krompiri "poput ljudi, svi različiti, a ipak prepoznatljivi kao pripadnici jedne te iste vrste".

Napravio je seriju fotografija krompira, ali je "Krompir #345" jedna od njegovih omiljenih.

Umetnik s vremena na vreme otvara svoj studio za posete. Tokom jedne od njih, "Krompir #345" je zapao za oko bogatom kolekcionaru koji nije žalio milion dolara da bi postao vlasnik fotografije.

Autor: 021

  • Ivan

    26.01.2016 10:46
    a sada vas briga možete i da objavljujete fotku jer je bez obzira na njenu "umetničku" vrednost ipak samo mehanička radnja...
  • skep

    26.01.2016 09:57
    Čini mi se da su konzumirali i još ponešto pored vina za vreme dogovora...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.