Srpski naučnici tragaju za devetom planetom

Da li u Sunčevom sistemu postoji još jedna planeta, deset puta veća od Zemlje i od Sunca udaljena četiri puta više nego Pluton, svetska astronomska zajednica pokušaće da sazna novim teleskopom LSST čija izgradnja uveliko traje u Čileu i koji bi trebalo da počne s radom 2019.

Važan "šraf" u projektu američke astronomije, vrednom 1,2 milijarde dolara, i u koji je uključeno više od stotinu astronoma, fizičara i inženjera širom sveta, čine i srpski naučnici i studenti.

Kako je objasnila Dragana Ilić, docentkinja na katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, projekat LSST (Large Synoptic Survey Telescope) podrazumeva izgradnju velikog teleskopa, prečnika ogledala 8,4 metra, koji će dva puta nedeljno davati ceo pregled neba južne zemljine polulopte.

Teleskop, veoma širog prečnika vidnog polja od 3,5 stepena, imaće digitalnu kameru CCD senzora od 3,2 gigapiksela, i dobijaće veoma oštru sliku preko inovativnog sistema od tri ogledala.

LSST se nalazi na visini od 2,682 metra, na vrhu El Penjon, na severu Čilea.

Kako navodi Ilić, stručnjaci iz Srbije uključeni su u projekat od 2010, i na njemu, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, između ostalih rade naučni savetnici iz Astronomske opservatorije u Beogradu Darko Jevremović i Luka Popović, kao i studenti Matematičkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

"Njihov udeo u projektu ravnopravan je sa ostalim članovima projekta. Specifičan je zato što mi radimo na važnom delu, simulatoru koji će generisati i distribuirati alerte. To znači da će svaka promena u sjaju ili položaju nekog tela koje teleskop detektuje tokom rada proći kroz deo programskog koda koji su napisali naši stručnjaci, i tako obavestiti naučnu zajednicu", rekla je Ilić.

Prema njenim rečima ukoliko bi LSST teleskop uspeo da detektuje potencijalnu planetu "Devet", vest o tome će proći kroz deo projekta koji su radili naši stručnjaci.

"Za sada ne znamo da li ona stvarno postoji, jer je toliko daleko da ne možemo da je tako lako pronađemo. O njenom mogućem postojanju govori gravitacioni uticaj koji ona ima na ostala mala tela koja se nalaze u tom Kojperovom pojasu", objašnjava Ilić.

Ona je dodala i da trenutno postojeći teleskopi još nisu uspeli da vide devetu planetu .

"Na severnoj polulopti postoji sličan teleskop koji radi pregled neba kao što će raditi LSST, međutim on nije ni na šta slično nabasao, tako da se pretpostavlja da će LSST u prvoj godini svog rada, ukoliko postoji takva planeta, uspeti da je detektuje. I u tome će pomoći upravo deo posla koji rade naučnici iz Srbije", zaključila je Ilić.

Inače, otkriće nove planete i pre nego što se ona ugleda nije novina za astronome. Primera radi, osma planeta Sunčevog sistema, Neptun, otkrivena je 1781. tako što su francuski matematičar i astronom Irben Leverije i britanski Džon K. Adams uočili da se sedma planeta sunčevog sistema, Uran, kreće nepravilno pod uticajem gravitacije nekog drugog tela.

Autor: Tanjug
 

  • Jovan

    04.02.2016 05:57
    Strucnjaci
    I, jesu li pogodili vazduh?!
  • Johann G. Galle

    01.02.2016 19:22
    ovaj.... neptun je otkriven 1846. check your facts

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva