Komete bliznakinje proleteće veoma blizu Zemlje u naredna dva dana

Ako je verovati "Dejli mejlu", sledeće nedelje Zemlju nakon dugog vremena očekuje bliski susret sa kometom.

Da stvar bude uzbudljivija, u pitanju su dve komete nazvane "blizanci", od kojih bi jedna trebalo da pored Zemlje proleti u ponedeljak, a druga u utorak. Ne bi trebalo da predstavljaju bilo kakvu opasnost po nas.

Iz NASE su plasirane informacije da će ove dve komete proleteti neverovatno blizu Zemlje, od kojih će bliža biti udaljena "samo" 2,2 miliona kilometara. Ovaj prolazak kometa će biti treći najbliži prolazak od kada se meri udaljenost.

Kometa koja će proći na udaljenosti od 3,3 miliona kilometara od Zemlje otkrivena je pre 16 godina od strane naučnika u MTI-ju i nazvana je "252P/LINEAR", dok su njenu "bliznakinju" otkrili 22. januara ove godine naučnici s fakultata na Havajima. U početku su verovali da je u pitanju asteroid, ali su pažljivim posmatranjem ustanovili da se ipak radi o kometi koju su nazvali "P/2016 BA14".

Jedine poznate komete koje su prošle bliže Zemlji jesu Leksel 1770. godine i kometa IRAS-Araki-Alkok 1983. godine.

Prva kometa koja će u ponedeljak proleti pored Zemlje je mnogo veća od druge, pa se misli da je manja vrlo lako komad koji se odvojio od jedinstvene komete. Eksperti iz NASE tvrde da se u narednih 150 godina neće desiti sličan bliski susret.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva