Slovenci gaje lekovita jaja

Slovenački stručnjaci tvrde da su višegodišnjom selekcijom uspeli da uzgoje sortu kokoške koja nosi jaja sa veoma visokom koncentracijom holina. Ova "lekovita" jaja navodno usporavaju napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije.

Analiza Hemijskog instituta u Ljubljani potvrdila je da konzumiranje jaja kokošaka "šentjernejske sorte" pomaže obolelima od Alchjamera i dementnim osobama.

"Jaje od te kokoške nazvali smo 'holinček' jer sadrži mnogo holina. To je materija važna za funkcionisanje ćelija, a suzbija nastanak rane demencije i Alchajmerove bolesti", rekao je Stane Bregar iz udruženja "Gallus Bartolomaeus" koje promoviše uzgoj te kokošje vrste.

Zanimljivo je da je ta vrsta zapravo dobila naziv po petlu, što je jedinstven slučaj u svetu. Reč je o vrsti "šentjernejski petao" koja je po nekim podacima u krajevima oko mesta Šentjernej uzgajana još od vremena starih Kelta. Taj petao nalazi se i u grbu opštine. "Petao kog popularno zovemo bartolomejček bitan je činilac izvanrednog kvaliteta naših jaja", tvrdi Bregar.

Naučno je utvrđeno da peteo, koji je lakši od ostalih sorti, "drži" jato od oko 15 kokošaka, 50 odsto više nego što je to slučaj s drugim vrstama. "Narodski rečeno, naš petao ima nešto veći libido od ostalih. Kvalitetu jaja pomaže i to što su naše kokoške na slobodnoj ispaši u čistoj prirodi", rekao je Bregar.

Slovenački mediji navode da se razmišlja i o osnivanju "banke gena" kako bi se gen petla iz Šentjerneja očuvao za buduće generacije.

Teme

jaja
  • Veganka

    01.07.2016 10:41
    Kako jaje (neoplodjena jajna celija izbacena kroz kloaku tokom kokosije menstruacije) moze da bude lekovita i ikome primamljiva za jelo?
    Znate li da se radi proizvodnje jaja i piletine svi muski pilici zivi melju ili guse odmah po rodjenju?
    Ne verujete? Informisite se.
    http://youtu.be/HN0g13kMk6s

  • Zivan

    01.07.2016 07:45
    Prava selekcija, od sada ce pod Kredaricom ne samo da se jodluje, vec i da se kukuricce...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti