VIDEO: 70 godina od završetka Nirnberškog procesa

U Nirnbergu su pre tačno 70 godina izrečene presude glavnim nacističkim funkcionerima, što je ujedno bilo i prvo međunarodno suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Prvog oktobra 1946. saopštena je presuda: 12 od 22 optuženih osuđeno je na smrt vešanjem, sedmorica su morala u zatvor, trojica su oslobođena. U Nirnberškom procesu saslušano je 270 svedoka i pregledano je 2630 dokumenata - sve je snimljeno na 27 kilometara magnetofonske trake i 7.000 gramofonskih ploča.

Prema pisanju "Dojče velea", Hitlerova vrhuška se pred licem pravde našla baš u Nirnbergu, gradu kongresa i propagandnih parada nacista. Ne zato što je izgubila rat, već zato što ga je započela. Pravno gledano, ovaj proces je bio nešto novo. Bez saglasnosti saveznika oko usklađivanja različitih pravnih sistema pobedničkih sila, Nirnberg ne bi bio moguć.

Sam proces je bio poduhvat bez garancije. Za vreme saslušanja, Herman Gering, najpoznatiji nacista koji se našao na optuženičkoj klupi se proglasio pravno nedodrljivim: "Sve što se dešavalo u našoj zemlji vas se ni najmanje ne tiče", poručio je tada Gering. On je rekao da se prema optužnici ne smatra krivim. Dalje izjašnjavanje mu sud nije dozvolio.

Nacistički guverner u Poljskoj Hans Frank je istakao da "hitlerizam" ne može da se sankcioniše pravnim sredstvima jer se "Hitler sam postavio van svakog pravnog poretka". Upravo ova tvrdnja je predstavljala suštinu pravne dileme, koja je izazivala sumnje u vezi sa procesom i kod samog Vinstona Čerčila. Ipak, on je smatrao da bi zbog toga sve naciste trebalo "streljati bez ikakvog predavanja višim instancama".

Optuženi su se osećali sigurnim i to ne samo u pravnom smislu. Kroz sve njihove iskaze se poput crvene niti provlači pokušaj relativizacije sopstvene krivice. Naime, oni su je negirali i istovremeno se krili iza Hitlera.

Suočavanje sa događajima je ostavilo traga. Albert Šper, Hitlerov ministar za naoružavanje, rešio je da sarađuje i napisao pismo glavnom tužiocu Džeksonu. Hans Frank, koji je za vreme rata divljao u Poljskoj, u zatvorskoj ćeliji je postao vernik i pokrstio se. Rudolf Hes, Hitlerov zamenik, rekao je da gubi pamćenje. Samo je Herman Gering do samog kraja ostao ohol i neuviđavan, da bi na kraju izvršio samoubistvo i tako izbegao vešanje. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.