Njen jezik vredi 1,3 miliona evra, a posao joj je da jede čokoladu

Poznati su slučajevi da zvezde ili sportisti imaju polise osiguranja određenih delova tela, ali nisu jedini koji rade tako nešto.

"Kad kažem ljudima da me plaćaju da jedem čokoladu, često mi ne veruju", priča Hejli Perks.

Ali ona zna svoj posao. Kao naučnica zadužena za čokoladu u fabrici Cadburya, kaže da je toliko čokolade pojela da često zna recept po kojem je napravljena neka čokolada čim je proba.

"Stavim komadić čokolade i čekam da počne da se topi. Odjednom osetim gomilu ukusa. Ovaj komadić napravljen je u istoj kuhinji gde i keks s jagodama. Iako ova čokolada nema voća, osećam tragove ukusa jagode", rekla je Perksova za britanski "Sun".

Odrasla je preko puta od fabrike i ceo život ju je zanimala čokolada i proizvodnja čokolade. Još dok je studirala prijavila se za posao u proizvodnji čokolade, godinama je povremeno radila i na kraju je savladala gotovo sve tehnike proizvodnje.

Sa 23 godine dobila je priliku da radi u komisiji za testiranje čokolada. Deset stručnjaka isprobava svaku čokoladu na svakom koraku proizvodnje, od prototipa do konačnog proizvoda koji ide u prodaju.

"Morali smo da prođemo zahtevne testove pre nego što su nas primili. Bila je to velika čast", kaže Hejli.

Baš zbog toga što njen jezik igra tako veliku ulogu u poslu, Cadbury je njen jezik osigurao na 1,3 miliona evra.

"Ja sam jedina s osiguranjem i to je velika odgovornost. Moram da izbegavam neke određene stvari kao što su ljute papričice jer bi mogle da mi oštete čulo ukusa. Navikla sam se i sad mi ne smeta", rekla je Perksova.

Na poslu joj se najviše sviđa to što nijedan dan nije isti. Priča kako jednog dana isprobava nove kombinacije ukusa pre nego što dođu na tržište, a drugi dan čita modne časopise da vidi šta bi mogli da iskoriste u dizajnu pakovanja.

"Ponekad odletim na drugi kraj sveta da posetim druge proizvođače čokolade i isprobam njihove proizvode", otvoreno je rekla Hejli.

Kaže i da velika većina ljudi nema pojma koliko rada i truda ode u jednu čokoladicu koju oni kupe. Samo za jednu liniju proizvoda, Marvellous Creations s komadićima gumenih bombona,Perksovoj i njenoj ekipi je trebalo oko dve godine svakodnevnog rada.

Uverena je da ne bi mogla da radi nijedan drugi posao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti