Najbizarnije avio-nesreće

Neke avionske nesreće su toliko bizarne da je teško poverovati da su se zaista dogodile.

Rusija 1994: Pilot dao sinu i ćerki da upravljaju Airbusom, poginulo 75 ljudi

Jaroslav Kudrinski, pilot Aeroflotova Airbusa A310 je dopustio svojoj 11-godišnjoj ćerki i 16-godišnjem sinu da upravljaju avionom. Dok je sin upravljao, slučajno je ugasio autopilota što je dovelo do gubitka visine koju kopilot nije uspeo da povrati. Dečija igra je rezultovala smrću svih 75 članova i putnika posade.

Kongo, 2010: Zbog krokodila u kabini, putnici u panici srušili avion

Godine 2010. na letu iz Kinšase u Bandudu jedan od putnika je u torbi prošvercao krokodila koji je tokom leta pobegao. Uspaničeni putnici su pobegli na jedan kraj aviona što je dovelo do neravnoteže i konačnog pada aviona. Svih dvadeset putnika i članova posade je poginulo u padu aviona.

Pakistan, 2010: Ignorisao upozorenja i zabio se u planinu

Pilot koji je 28. juna 2010. upravljao Airbusom A321 na relaciji Karači – Islamabad se zbog leta na maloj visini i lošeg vremena zaleteo u planinu. Pilot Pervez Igbal Čaudri je ignorisao upozorenja automatskih sigurnosnih sistema aviona kao i zahteve njegovog kopilota da avion podigne na veću visinu. Kao posledicu njegove tvrdoglavosti živote je izgubilo 146 putnika i šest članova posade. Među poginulima je bilo petoro dece i dvoje novorođenčadi.

Rusija, 2011: Pijani kopilot RusAira zabio Tupolev u zemlju

Pripit kopilot je 20. juna 2011. prouzrokovao pad ruskog Tupoleva 134A na letu iz Moskve prema Petrozavodsku. U nesreći je poginulo 47 putnika i članova posade, povredama je podleglo još troje ljudi i samo dvoje je preživelo.

Azerbejdžan, 1997: Pucali na saobraćajni znak i srušili avion

Godine 1997. u povratku sa vežbi, nekoliko azerbejdžanskih vojnika je počelo da puca na saobraćajni znak. U tom trenutku je u blizini leteo avion tipa Jakovljev 40 koji je prevozio šest putnika. Nekoliko metaka je pogodilo rezervoar kiseonika što je dovelo do požara na letelici koja se srušila i pritom usmrtila svih šest putnika.

Tenerife, 1977: Pilot u magli sleteo na Jumbo jet, poginulo 538 ljudi

U martu 1977. na Tenerifima je došlo do sudara na pisti dva Boinga 747 što je rezultovalo pogibijom 583 putnika i članova posade. Istragom je utvrđeno da je skoro sve pošlo po zlu: od komunikacije pilota i kontrole leta do vremenskih uslova. Naknadno je došlo do mnogih promena, a najveća je bila to što je komunikacija pilota i kontolora postala standardizovana kako ne bi došlo do nesporazuma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti