Japanci skratili radnu nedelju

Za neke od zaposlenih u Japanu jučerašnji petak nije bio uobičajen, nakon što je firmama i kancelarijama naloženo da se radno vreme završi u 15 časova.

Dok je sat otkucavao tri popodne, oko 100 zaposlenih u poslovnoj četvrti Tokija nazdravilo je šampanjcem "Premijum petku", novoj inicijativi gradskih vlasti za poboljšavanje ravonoteže između posla i života.

"Ova šema nas ohrabruje da odemo da popijemo piće ili da jedemo ili da se bavimo sportom sa prijateljima ili da vreme provedemo sa svojim porodicama. Mislim da će biti divno ako ova inicijativa bude promenila način na koji ljudi rade", rekao je gradonačelnik Tokija Juriko Koike.

Barovi, restorani, prodavnice i turističke agencije nadaju se da će odluka da radno vreme bude kraće svakog poslednjeg petka u mesecu stimulisati i trošenje.

U zemlji čuvenoj po dugom radnom vremenu, gde se često radi po 12 i više sati dnevno, neretko šest dana u nedelji, "Premijum petak" biće dobrodošla promena.

"Biće dobro ako ovo dovede do promene u društvu, čak i ako je postepena", rekao je 46-godišnji kancelarijski službenik Aki Kono.

  • Zabrinut

    27.06.2021 19:28
    Svaka im cast,a ne kao nasi poslodavci.
  • Panta Gruel

    25.02.2017 14:01
    Japanci smanjenjem radne nedelje poboljšavaju ravnotežu između rada i života. Dakle. u Srbiji smanjenja radnog vremena ne može biti još najmanje 300 godina - sve dok ne definišemo pojmove: 1. šta je to ,,ravnoteža''? 2. šta je to ,,radno vreme''?, 3. šta je to ,,poboljšanje'', 4. šta je to ,,posao'', 5. šta je to ,,život''.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.