VIDEO: Najveća povezana podvodna pećina pronađena u Meksiku

Arheolozi i ronioci na poluostrvu Jukatan saopštili su danas da su pronašli prolaz koji povezuje dve podvodne pećine čineći ih, kako su naveli, najvećom povezanom podvodnom pećinom u svetu.
Ronioci su rekli da je pronađena povezana pećina dužine oko 347 kilometara.
 
Mamutska pećina u američkoj saveznoj državi Kentaki i dalje je najveća pećina bilo koje vrste u svetu, sa više od 650 kilometara istraženih prolaza.
 
Pećine Sak Aktun (Sac Actun) i Dos ohos (Ojos) koje se nalaze u blizini meksičkog priobalnog grada Tulum i ranije su bile poznate, a nakon otkrivenog podvodnog prolaza ta povezana pećina nazvana je "Sak Aktun sistem" pošto je preuzet naziv dužeg dela.
 
Otkriću je prethodilo višegodišnje istraživanje, navela je agencija AP, dodajući da su mnoge pećine u oblasti Jukatana ranije bile iznad nivoa mora.
 
Unutar pojedinih pećinskih sistema pronađeni su dokazi o ranijoj naseljenosti ljudi, ali i izumrlim životinjama. U pećinama su takođe pronađeni ostaci majanske kulture.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.