Večeras najduže pomračenje Meseca

Večeras će doći do pomračenja Meseca, najdužeg u ovom veku koje će biti vidljivo i iz Srbije.
Večeras najduže pomračenje Meseca
Foto: Pixabay
Pomračenje Meseca se događa prilikom ulaska Meseca u Zemljinu senku. 
 
Iz Srbije će moći da se prati pet i po sati - od izlaska Meseca u 20:01h pa do njegovog izlaska iz polusenke u 1:29h.
 
Totalno pomračenje će trajati sat i 43 minuta.
 
Drugo pomračenje Meseca u ovoj godini biće vidljivo u velikim delovima Australije, Azije, Afrike, Evrope i Severne Amerike. Ova pojava, koju još nazivaju "Krvavi Mesec" ili "Krvavi spektakl", ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123. godine, pa je zato ovo jedinstvena prilika za njeno posmatranje.
 
Osim potpunog mraka na nebu će se noćas dogoditi još jedan fenomen, a to je da će Mars i Zemlja biti najbliže na svojim putanjama. Zbog toga će Mars biti veoma sjajan na noćnom nebu, a taj njegov sjaj će takođe trajati dosta dugo.
  • Barry

    27.07.2018 20:59
    Vesna, humor ti nije jača strana, neko ko ne zna ni mesto apostrofu naći teško da zna smisliti šalu. Vesna, Lave Pajkiću! :)
  • Damir

    27.07.2018 20:57
    Čak i kad je pomračenje Meseca, javljaju se neki s negativnim komentarima, ili pominju političare, kao da ćeš ih uzdrmati svojim komentarom na neku vest. Često se pokušavaju šaliti sa bežanjem u kuću 1999. a i sami su to radili, na ulicama nikoga nije bilo, dobro se sećam. Po komentarima ispada da se niko nije obazirao na to. Sećam se da sam bio jedini ispred svoje zgrade, a naočare sam kupio u bioskopu "Arena".
  • Zos

    27.07.2018 13:35
    Da l' da bežimo
    Da li da bežimo u kuću, kao ono 1999.kada je bilo pomračenje Sunca, pa su nam vlastodrsci rekli da bežimo u kuću pošto je to štetno za zdravlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva