Koliki ste fan smajlija?

Kada ste poslednji put primili mejl ili SMS bez "smajlića" negde u tekstu ili na kraju poruke? Bez obzira na to da li vas nerviraju ili su vam simpatični, od njih ne možete da pobegnete.
Kada ste poslednji put primili mejl ili SMS bez "smajlića" negde u tekstu ili na kraju poruke? Bez obzira na to da li vas nerviraju ili su vam simpatični, od njih ne možete da pobegnete.

Ti "smajliji" jednim imenom se zovu emotikoni, što je termin koji označava "tekstualno izražavanje facijalne ekspresije koja dočarava raspoloženje autora upotrebom odgovarajućih slova i interpunkcijskih znakova".

Emotikone koristimo da ukaženo primaocu na "ton" poruke, koju pisana reč u kratkoj formi poput SMS-a ili mejla, ne može da prenese. Izmislio ih je Skot Eliot Falman 1982, da bi ljudi lakše razlikovali ozbiljne izjave od šala.

Postoje dve verzije emotikona, "zapadna", koja se i kod nas najčešće koristi i "istočna", koju su smislili Japanci.

Za "čitanje" zapadne verzije moramo da nagnemo glavu ulevo, a za nju su karakteristične male oči (obično dve tačke ili tačka i zarez, ako želimo da smajli "namiguje") i izražena usta koja su "nosilac emocije", piše Mondo.

Istočna verzija je drugačija jer su u azijskim kulturama nosioci emocija oči, pa se dešava da se ostale crte lica potpuno zanemaruju. Smajliji se u ovoj varijani čitaju "u ravni" sa ostatkom teksta.

Dakle, :-) bi u Aziji bilo ^^ ili ^_^.

Naravno, od 1982. kada su se koristili :-) i :-(, razvila se čitava armija smajlija pa sada imamo one koji rone suze :’-(, šalju poljupce :-*, "umiru" od smeha :-D, namiguju ;-), iščuđavaju se :-O...

Ako volite smajlije, pazite samo da ne preterate. Ako nemate mere, emotikoni gube smisao, jer oni ne mogu da pokažu koliko vam je nešto tužno ili smešno. Jedan smajli je dovoljan, ako ih stavite četiri, pet - izgubiće smisao, a ako u poruci napišete "ha ha", onda tu više nema mesta za smajlija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.