VIDEO: Oslikava žvake na trotoaru

Engleski umetnik Ben Vilson do petka će u Beogradu oslikavati žvake. Ma kako to čudno zvučalo, reč je o čoveku koji je svetsku slavu stekao upravo oslikavajući pločnike išarane zalepljenim žvakama.
Engleski umetnik Ben Vilson do petka će u Beogradu oslikavati žvake. Ma kako to čudno zvučalo, reč je o čoveku koji je svetsku slavu stekao upravo oslikavajući pločnike išarane zalepljenim žvakama.

Radnici Gradske čistoće pokušavali su da ih sastružu i to nije išlo. Onda je to preduzeće kupilo mašinu za ukljanjanje žvaka, ali zbog specifičnosti naših pločnika ili naših žvaka, ni ona nije pomogla. A onda je došao Ben Vilson i ponudio nam da fleke na trotoarima pogledamo iz drugog ugla, umetničkog, piše studio B.

On je oslikavao tuđe bilborde dok ga londonska policija nije privela i objasnila mu da nema umetnosti koja to opravdava. Tako je pre šest godina oslikao svoju prvu žvaku. Gumaste fleke nisu ničije vlasništvo i ne postoji zakon koji zabranjuje njihovo oslikavanje.

Oslikavanje jedne traje satima, ponekad i danima. Slikao je u Londonu, Berlinu, Parizu i Njujorku. Kaže da Beograd ne zaostaje za tim gradovima, prema broju bačenih žvaka naravno. Isti su svuda i znatiželjni prolaznici i zato smo ga pitali veruje li da će neko od onih koji su ga u Beogradu posmatrali i s njim slikali nastaviti to da radi.

"Ne, ne verujem da će oni koji me danas gledaju sutra početi ovo da rade sami. Ali verujem da svako od nas treba da izrazi svoju kreativnost tako što će pokušati da svoj grad učini lepšim. Možete slikati na žvakama ili na kontejnerima, važna je namera s kojom to radite. To treba da bude na korist svih, pa makar oni gazili po vašoj umetnosti", kaže Ben Vilson.

Profesor Alan Robertson trenutno živi u Beogradu. U rodnom Glazgovu bavio se filmom i televizijom i zato mu je i umetnost Bena Vilsona oduvek zanimljiva, pa je iskoristio priliku da ga konačno sretne u Beogradu.

"Za njega sam čuo u priči BBC-ja dok sam živeo u Glazgovu. On je u Britaniji prilično poznat i u Londonu često možete videti njegove radove. Zanimljivo je da su čak i neke ulične bande u predgrađima tražile da na žvakama u njihovom kraju naslika znak bande. I on je to za njih uradio", izjavio je profesor Alan Robertson.

I nisu samo stranci zainteresovani za rad Bena Vilsona. Zanima to i naše studente, pa je on prvo održao predavanje na Arhitektonskom fakultetu, a onda im pokazao kako se to radi u praksi.

Do petka će Ben Vilson oslikavati žvake širom Beograda. Rok trajanja njegovih radova zavisi od toga koliko često prolaznici po njima gaze. I ne, ovo nije poziv da žvake bacate na pločnike. Oslikavanje jedne traje i više od deset sati, a čini se da ih mi već imamo toliko da bi ovaj umetnik u Srbiji mogao i penziju da dočeka.

  • dr

    15.04.2011 11:49
    jok
    Nemojte ga zvati Maja-vodka je rekla da je kupila mašine za skidanje žvaka sa pločnika. Jel ih neko video?
  • Nikola

    08.04.2011 09:56
    ea... budala
  • Bojan

    07.04.2011 12:35
    Zovite ga!
    Pozovite ga da oslika nesto i u Novom Sadu! Inace sam pobornik ovakve nepretenciozne vrste umetnosti koja moze vise da ti ulepsa dan nego neka slika koja kosta par miliona obroka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti