Pronađen prvi gej pećinski čovek?

Pet hiljada godina star kostur muškarca otkriven je u Češkoj. Skelet je bio okrenut ka istoku i okružen ćupovima – rituali ranije zapaženi samo u ženskim grobovima. Skelet čoveka kasnog kamenog doba pronađen tokom iskopavanja u Češkoj se datira u period između 2900. i 2500. god. pne.
Pet hiljada godina star kostur muškarca otkriven je u Češkoj. Skelet je bio okrenut ka istoku i okružen ćupovima – rituali ranije zapaženi samo u ženskim grobovima. Skelet čoveka kasnog kamenog doba pronađen tokom iskopavanja u Češkoj se datira u period između 2900. i 2500. god. pne.

Pet hiljada godina nakon smrti, prvi poznati gej pećinski čovek je ponovo izašao na svetlost dana, a sudeći prema arheolozima, način na koji je sahranjen ukazuje na njegovu drugačiju seksualnu orijentaciju.

Tokom tog perioda, muškarci su tradicionalno sahranjivani položeni na desni bok, sa glavom okrenutom ka zapadu; žene položene na levu stranu, gledaju ka istoku. U ovom slučaju, muškarac leži na levom boku, glavom okrenutom ka zapadu. Još jedna činjenica je da su muškarci sahranjivani sa oružjem, čekićima ili kamenim noževima, kao i obrokom hrane i pića da im se nađe na putu na "drugu stranu".

Žene su sahranjivane sa ogrlicama napravljenim od zuba i bakarnim minđušama, uz keramičke krčage i ćupove položene ispod nogu.

"Gej pećinski čovek" je sahranjen sa ćupovima, bez oružja. Arheolozi ne misle da je u pitanju greška ili slučajnost, s obzirom na značaj koji je pridavan pogrebnim običajima tokom ovog perioda, poznatog kao doba Šnur keramike, nazvanog po specifičnoj vrpčastoj keramici koja se na tom mestu proizvodila.

"Zahvaljujući istoriji i etnologiji, znamo da su ljudi iz ovog perioda shvatali pogrebne obrede veoma ozbiljno, tako da je skoro nemoguće da je ovakav položaj proizvod greške", istakla je glavni istraživač, Kamila Remislova Vesinova. "Verovatnije je zaključiti da je u pitanju čovek drugačije seksualne orijentacije, homoseksualac ili transvestit. Ono što smo ovde zatekli se ne uklapa u tradiciju doba Šnur keramike."

Pored nogu skeleta je pronađen i ovalni sud u obliku jajeta, obično povezan sa ženskim grobovima. Drugi član arheološkog tima, Katerina Semradova, rekla je da postoji slučaj od ranije, kada su njene kolege pronašle skelet žene ratnika iz mezolitskog perioda sahranjene kao da je muškarac. Dodala je i da su sibirski šamani, odnosno vračevi, takođe sahranjivani na ovaj način, ali uz bogatiju opremu u skladu sa njihovim visokim položajem u zajednici.

"Ovo kasnije otkriće nije jedan od tih slučajeva. Verujemo da je pronalazak u Češkoj među najranijim primerima onoga što se može opisati kao transvestitski ili grob trećeg pola."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti