Do 2020. potpuna zabrana pušenja u SAD

Do 2020. godine sve američke države uvešće zabrane pušenja u restoranima, barovima i na radnim mestima.
Do 2020. godine sve američke države uvešće zabrane pušenja u restoranima, barovima i na radnim mestima. Iako 2000. godine ni u jednoj američkoj državi nije postojala sveobuhvatna zabrana pušenja, njihov broj se do 2010. povećao na 25, od ukupno 50. Prema rečima Tima Mekafija, direktora odseka za pušenje i zdravlje, to svakako ukazuje na to šta će dogoditi do 2020. godine, prenosi AP. On je primetio da je uspeh pokreta za zabranu pušenja bio zapanjujući, i da se ubrzava.

Skoro polovina američkih građana sada živi u okruženju gde je pušenje u zatvorenom prostoru zabranjeno. Pored toga, još 10 američkih država ima zakone koji zabranjuju pušenje ili na radnom mestu, ili u barovima ili u restoranima, mada ne na svim mestima zajedno. Svega sedam država (Indijana, Kentaki, Misisipi, Južna Karolina, Teksas, Zapadna Virdžinija i Vajoming) nema zabranu pušenja u restoranima iako neki gradovi u njima imaju takve propise.

Kao dokazani uzročnik raka pluća, srčanih i drugih bolesti, za duvan se kaže da je jedan od vodećih uzročnika smrti u SAD-u. Pošto su potrebne godine i decenije da se rak razvije, nema još dovoljno podataka o posledicama zabrana pušenja na stopu obolelih. Studije, međutim, već beleže pad u stopama srčanih udara kod odraslih i napada astme kod dece, u mestima gde su zabrane uvedene.


  • Mamika

    25.04.2011 09:54
    ???
    U Mijagi prefekturi,u Japanu,kod cuvene Fukusime-daici,1,2,3,4... Pusenje je zabranjeno vec 40godina!?!?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.