Stanovi za 600 evra po kvadratu?

Da li će građani Srbije već od 2011. godine moći da kupe stan po ceni od 600 evra po kvadratu biće poznato u septembru. Vlada će tada doneti konačnu odluku o projektu masovne stanogradnje, a ako bude pozitivna, znaće se i konkretne mere.

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, pre nekoliko dana izjavio je da već u martu sledeće godine kreću radovi na izgradnji stanova čiji će kvadrat da košta između 400 i 600 evra. On je tada rekao da će stanovi biti građeni u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu, kao i da će samo u glavnom gradu biti ozidano oko 20.000 stambenih jedinica.

Prednost prilikom kupovine, kako kaže, imaće mlađe generacije sa prosečnim primanjima, kao i oni koji nemaju stan. Te i druge detalje ovog projekta trenutno razmatra vladina radna grupa sastavljena od predstavnika ministarstava životne sredine i prostornog planiranja, ekonomije i infrastrukture, beogradskog Sekretarijata za urbanizam i Direkcije za imovinu. U izradi projekta učestvuju i predstavnici Vojske Srbije i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

"Mi ćemo u septembru predstaviti Vladi naš predlog, odnosno akcioni plan za realizaciju projekta masovne stanogradnje. Tada će se i definitivno znati da li će država biti investitor. Ponudićemo više modela za sprovođenje ovog projekta i tada ćemo znati koji od njih je najrealniji", kaže za "Blic" Aleksandra Damnjanović-Petrović, članica radne grupe i pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje. "Realizacija ovog projekta nije nemoguća jer već sada možete da kupite stan po ceni od 800 evra po kvadratu, na primer u Krnjači. Ipak, ja ne bih da licitaramo o iznosima jer još ne možemo da utvrdimo koliko će stanovi da koštaju", kaže Aleksandra Damnjanović-Petrović.

Kako se saznaje, najviše problema trenutno ima oko pronalaženja adekvatnih lokacija na kojima bi stanovi trebalo da budu građeni. "Vojska Srbije raspoložena je da ustupi svoje zemljište, pre svega ono na kome su se nekad nalazile kasarne. Trenutno se razgovara na koji način će ono biti naplaćeno. Najverovatnije, kroz kvadratne metre. Dakle, kada ovakvi stanovi budu sagrađeni, zaposleni u Vojsci Srbije imaće prednost prilikom kupovine određenog broja. Od lokalnih samouprava još nismo dobili spisak konkretnih lokacija", kaže Srboljub Panić, član radne grupe i zamenik direktora Direkcije za imovinu.

Da bi ovaj projekat mogao da bude realizovan kako je i zamišljen, sagovornici "Blica" tvrde da je neophodno i da javna i komunalna preduzeća svoja potraživanja naplate po nižoj ceni. Javna komunalna preduzeća, međutim, već dugo ne posluju na taj način, pogotovo što su i sama u velikim gubicima.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti