Dug Fondu PIO 61 milijarda

Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je da pravna lica samo za doprinose Fondu PIO duguju oko 61,2 milijarde dinara. On ukazuje da bi izmenama Zakona o bankama trebalo obavezati banke da proveravaju da li poslodavci uplaćuju i doprinose, pre nego što isplate zarade.

Radosavljević navodi da je 47,8 milijardi dinara nenaplativo, jer se radi o preduzećima u postupku privatizacije, stečaja i likvidacije, a da je postupak naplate ostatka duga u toku. "Neverovatno je, ali među dužnicima ima i javnih preduzeća, čiji su osnivači država i lokalne samouprave, što je za mene bilo nezamislivo. No, zna se ko vodi ta preduzeća i pojedinci su svesno preuzeli rizik", rekao je on i ocenio da je to krivica upravnih odbora i direktora, jer pravila igre moraju da važe za sve, kako za privatna, tako i za javna preduzeća.

"Svi moraju da plaćaju poreze i doprinose", istakao je direktor Poreske uprave, podsećajući da posle prebacivanja platnog prometa sa ZOP-a na banke, niko više ne kontroliše da li se uz zarade uplaćuju i doprinosi. "Pri tome, radnici, kojima doprinosi nisu redovno uplaćivani, kada ispune uslove za penziju, ne obraćaju se poslodavcima, već državi, koja onda, umesto poslodavaca, izmiruje te obaveze. Za to se uzima novac iz budžeta pa nema para za infrastrukturne projekte, što je uslov za privlačenje novih investicija", kaže Radosavljević i dodaje da bi zato, izmenama Zakona o bankama, trebalo obavezati banke da proveravaju da li poslodavci uplaćuju i doprinose.

"Ako nekome omogući da isplati zarade bez plaćenih doprinosa, banka bi bila saučesnik u krivičnom delu i njoj bi Narodna banka Srbije trebalo da oduzme dozvolu za rad. To sam predložio nadležnim organima i uveren sam da će to postati obaveza od 1. januara 2010. godine", kazao je Radosavljević.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti