VIDEO: Zašto je genije odbio milion dolara?

Kada je Gregori Perelman 2010. godine odbio da primi novčanu nagradu "Klej Milenijum" od milion dolara, mnogi su ga smatrali čudakom.
Kada je Gregori Perelman 2010. godine odbio da primi novčanu nagradu "Klej Milenijum" od milion dolara, mnogi su ga smatrali čudakom.

Perelman je izabran za dobitnika ovog prestižnog priznanja jer je uspeo da reši Poenkareovu hipotezu, posle više od sto godina istraživanja i rada naučnika iz celog sveta na istom problemu.

U nedavno objavljenom intervjuu ovaj poznati matematičar iz Rusije je jednostavno objasnio: "Ja znam kako da upravljam svemirom. Recite mi, zašto bi trebalo da gonim milion dolara?"

I dok posle ove izjave neki misle da ruskom matematičaru nisu potrebni slava i novac, drugima je on i dalje čudan i zagonetan.

Pre pet godina nije došao ni po nagradu Međunarodnog matematičkog saveza u Madridu. "Ne interesuje me novac, ni slava. Ne želim da me izlažu javnosti kao životinje u zoološkom vrtu. Ja nisam heroj matematike. Čak nisam ni toliko uspešan da bi svi gledali u mene", rekao je tada Perelman.

Poenkareova hipoteza, zagonetka stara više od 100 godina predstavlja topološki problem prema kome je svaki trodimenzionalni prostor koji je bez rupa, povezan i konačan, zapravo ekvivalentan razvučenoj sferi.

  • 04.05.2011 12:39
    V rlo interesantna licnost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti