Deset mitova o Bin Ladenu

Projekat CIA? Trgovac drogom? Navijač Arsenala? Britanski "Gardijan" je raskrinkao mitove koji su godinama pratili lidera Al Kaide.
Projekat CIA? Trgovac drogom? Navijač Arsenala? Britanski "Gardijan" je raskrinkao mitove koji su godinama pratili lidera Al Kaide.

1. Osamu bin Ladena je stvorila CIA

On nije nikad primio direktnu finansijsku pomoć ili obuku od strane SAD tokom 80-ih. Avganistanski mudžahedini su bili ti koji su, preko pakistanske obaveštajne službe ISI, dobili velike količine ovakve pomoći. Neki su učestvovali u arapskim borbama protiv Sovjeta, ali ništa značajnije od toga.

2. Imao je ogromno lično bogatstvo

Bin Laden je bio primoran da ostavi sav novac koji je imao kada je napustio Saudijsku Arabiju 1991. prešavši u Pakistan, a zatim u Sudan. Porodica ga je otpisala. U svakom slučaju, bogatstvo njegovog oca nije podeljeno na jednake delove naslednicima. Jedino što je Bin Laden imao bili su kontakti koji su mu omogućili da lako dolazi do novca.

3. Odgovoran je za bombardovanje Svetskog trgovinskog centra 1993.

Ramzi Josef, glavni počinilac napada, najverovatnije je radio za Halida Šeika Muhameda, koji je bio nezavisni operater u to vreme. Sa Al Kaidom je počeo da sarađuje tek 1996, a čak se i tada držao podalje od Bin Ladena.

4. Nabavljao je novac od trgovine drogom

Uprkos brojnim sumnjama, nema dokaza za ovakve trvdnje, što je i zabeleženo u dosijeu britanske vlade o Al Kaidi.

5. Nikad se nije izlagao opasnosti

Nije jednom rukom razoružao ranjenog sovjetskog generala, kao što je voleo da priča, ali brojni svedoci tvrde da je bio u središtu sukoba kod Džadžija 1987, a potom i u bici kod Džalalabada 1989. godine.

6. Provodio je dosta vremena u pećinama

Krajem 90-ih, u propagandne svrhe, Bin Laden je pozvao nekoliko novinara da se sretnu s njim u pećini u blizini Tora Bore u Avganistanu. U svakom slučaju, živeo je u dosta komfornijem smeštaju nedaleko odatle, u blizini nekadašnjeg sovjetskog kolektivnog imanja Hada. Do 1999. preselio se u kompleks vila u blizini Kandahara. Kada je ubijen, živeo je u relativno prijatnim, odvojenim objektima u Abotabadu u Pakistanu. Nema dokaza da je ikada živeo u pećinama. Ostali, stariji pripadnici Al Kaide su boravili u utvrđenjima koja su karakteristična za ovo područje.

7. Bio je razuzdan tinejdžer koji se provodio po bejrutskim žurkama pre nego što je postao religiozan

Ni za ove tvrdnje nema dokaza. Verovatnije je da je bio povučen, stidljiv i pobožan mladić koji se rano oženio i vr bveme posvećivao proučavanju svetih spisa.

8. Bio je na korak od smrti zbog bolesti bubrega

Postoje izvesni izvještaji o bubrežnim problemima, ali svakako ne toliko ozbiljni da bi mu život zbog toga bio ugrožen. Moguće je da su pre u pitanju bili problemi s leđima, zbog preterane visine (oko 196 cm).

9. Krio se u Kašmiru, bio je vođa čečenskih grupa, odgovoran je za nasilje na Filipinima i u Indoneziji, organizovao je napad u Madridu 2004. i imao je razrađenu mrežu ljudi u Paragvaju, srednjoj i južnoj Africi.

Sve ove tvrdnje vlada nekih država i obaveštajnih službi tokom poslednje decenije u potpunosti su bez osnova.

10. Bin Laden je bio navijač Arsenala

Uprkos navijačkim pesmama u kojima se spominje njegovo ime, Bin Laden nije bio odan severnolondonskom fudbalskom klubu, prenosi B92.
  • janko

    05.05.2011 08:25
    ala mu vera
    prava ser.enda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.