Malović: Građani neće trpeti

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će biti učinjeno sve da građani što manje osete posledice prelaska na novu sudsku mrežu. Ona je, u intervjuu "Politici", kazala da ne može obećati da će svi sudovi biti potpuno operativni od 1. januara, jer će jedan period biti iskorišćen za tehničke i organizacione promene na kojima se uveliko radi.

"I do sada u periodu od kraja decembra do polovine januara sudovi nisu radili punim kapacitetom zbog praznika i odmora", rekla je Malovićeva. Ona je navela da se najveći vremenski razmak do novog ročišta očekuje u sudovima sa velikim brojem predmeta, a to su najpre sudovi u Beogradu.

Novi sudski poslovnik i pravilnik o upravi u javnom tužilaštvu su dokumenti koje ovih dana u Ministarstvu pravde priprema radna grupa sastavljena od sudija, tužilaca i službenika pravosuđa iz cele Srbije. Ministarka pravde je rekla da će izabrane sudije od decembra moći da zakazuju ročišta za narednu godinu u sudovima iz nove mreže.

Na pitanje da li to znači da će većina predmeta sledeće godine dobiti novog sudiju, ona je rekla da to ne mora da znači. Ako je predmet u nadležnosti budućeg osnovnog suda, a sudija koji sada sudi taj predmet u opštinskom sudu bude izabran u osnovni sud, onda će on zadržati taj predmet kao svoj. U slučaju da se dogoditi da taj sudija bude izabran u viši sud, onda se njegovi predmeti raspoređuju po redu sudijama suda iz kojeg napreduje, što će biti slučaj i ako ne bude bio izabran u nov sudijski sastav, kazala je Malovićeva.

Malovićeva je rekla da se traže rešenja koja će omogućiti da postupci ne počinju iznova zbog promene sudije ili člana veća, da se svi dokazi ne izvode ponovo, u svim slučajevima gde je to moguće.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti