Smanjenje činovničke kase

Takozvana "racionalizacija državne uprave" u Srbiji, koja ovih dana, u hroničnom budžetskom škripcu i pod pritiskom zahteva MMF-a, treba da (po ko zna koji put) otpočne Vladinim predlozima o izmenama zakona o državnim službenicima, kao i promenama niza drugih propisa koji regulišu organizaciju same Vlade i drugih državnih ustanova i službi, ponovo je skrenula najširu javnu pažnju na činovništvo kao društveni sloj koji, sa oko 500.000 "pripadnika", zapravo predstavlja najmoćniju socijalnu grupu u državi – a koja je, pritom, u stalnom usponu (pre četiri godine bilo ih je "tek" 405.000).


Istina, činovništvo se ovde smatra parazitskim slojem koji živi na grbači naroda, pa pojedini mediji već seire da je i "državnim ćatama" najzad mečka zalupala na vrata, te bi mere štednje na "kancelarijskim pacovima", u tom smislu, mogle biti i popularne. No, pošto se radi o aparatu koji su ovde, uglavnom, popunile političke stranke i njihovi sponzori, ta okolnost upućuje na opreznost, jer se radi o "kresanju" samog kostura vlasti, pa bi pogrešno zasecanje vodilo temeljnoj destabilizaciji.

Iako je, navodno, reč o hitnoj potrebi odbijanja samo oko 14.000 zaposlenih sa državne kase, kako bi se dao doprinos svođenju očekivanog budžetskog deficita u 2010. godini u snošljivije okvire, i mada se radi o jedinoj građanskoj grupi koju po definiciji i "napismeno" krasi visoko rodoljublje i lojalnost ključnim interesima države, ova Vladina operacija, koja se najavljuje već više meseci, mogla bi ispasti kao jedna od najrizičnijih po stabilnost vlasti uopšte, a vladajuće koalicije posebno. Ukoliko se, naravno, doista sprovede sa punom strogošću.

Srećom ili nesrećom, malo je verovatno da će se to doista dogoditi, jer činovništvo Srbije je, otkako se rodila "moderna državnost" u Moravskoj dolini, preživelo i gore vladare i strašnije optužbe od ovih koje sada čujemo.
(odlomak iz teksta Dimitrija Boarova)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.