Biraju se ekonomske diplomate

Ekonomske diplomate Srbije biće izabrane do kraja godine, a preuzeće dužnost u svetskim metropolama na proleće, saznaju Novosti u Ministarstvu ekonomije, koje je raspisalo konkurs.

Posle prve eliminacije, sužen je izbor sa oko 2.000 na nekoliko stotina kandidata, a nakon narednih strogih "ispita", srpsku ekonomiju će u svetu moći da predstavlja 28 novih "ambasadora". Kako list piše, završena su pisana i usmena testiranja "pretendenata", koji su prošli provere znanja iz stranih jezika, privrede, ekonomije, međunarodnih odnosa, propisa, organizacionih sposobnosti, analitičkih i komunikacijskih veština.

Trenutno je u toku drugi krug provere kandidata u BIA. Pošto i službe krajem meseca proanaliziraju i "filtriraju" spisak, on će morati još jednom da se krati u poslednjoj eliminacionoj rundi. Istovremeno, najuži krug kandidata moraće da prođe i posebnu zdravstvenu i psihofizičku kontrolu, a potom i obuku.

Prema procenama sagovornika lista iz Ministarstva, prvi odlasci ekonomskih diplomata mogli bi da budu krajem marta. Srpski ekonomski lobisti najpre će zauzeti funkcije u Briselu, Moskvi, Čikagu i Pekingu. Ubrzo, potom, "pojačanje" će dobiti i naše ambasade i konzularna predstavništva u Beču, Torontu, Rimu, Atini, Londonu, Istanbulu, Sarajevu, Zagrebu... Najveće interesovanje kandidata vlada za zemlje engleskog govornog područja.

 

  • Тигрица

    08.10.2009 03:49
    'Srpski ekonomski lobisti' - И они ће тамо радити - Шта? Добијаће плату, то ми је јасно... а наставак?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.