Mnogo fakulteta, malo obrazovanih

Prema najnovijim podacima, Srbija ima 14 univerziteta, a još četiri su u osnivanju, ali i pored toga ima malo visokoobrazovanih, piše "Politika". Iako se godinama ponavljaju priče kako Srbija ima previše fakulteta, prva akreditacija visokoškolskih ustanova pokazala je da su dozvolu za rad, uz nekoliko akata o upozorenju, dobili skoro svi koji su je zatražili, a u osnivanju su još četiri univerziteta i oko 20 fakulteta.

"Ne treba nikome da smetaju univerziteti, nije suština u broju, već da to budu kvalitetne studije. Osim toga, u Srbiji nema dovoljno visokoobrazovanih ljudi", kaže Vera Dondur, članica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Prema njenim rečima, sve zemlje u okruženju prošle su kroz isti proces i posle izvesnog vremena kod njih je smanjen broj visokoškolskih ustanova, jer nisu mogle da se održe.

Slično smatra i rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević. Iako priznaje da još ne zna nazive svih univerziteta, on kaže da je činjenica da Srbija ima malo studenata, svega 260.000 i mali broj visokoobrazovanih, svega sedam odsto. "Nama su potrebne škole. Nije važno da li su privatne ili državne, bitno je da budu dobre i da poštuju domaće i međunarodne standarde. Bio bih najsrećniji da su svi naši univerziteti perfektni i da ceo svet navali da studira u Srbiji", kaže Kovačević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.