Poslanici uče jezik na naš račun

Pored brojnih privilegija koje već koriste, poput besplatnog prevoza i parkiranja, hotelskog smeštaja i nadoknada za odvojeni život, poslanici Narodne skupštine Srbije odnedavno imaju i mogućnost učenja engleskog jezika, i to za džabe.
Troškove njihovog usavršavanja pokriva parlament iz budžetskih sredstava, tj. građani i privreda Srbije, poreski obveznici, piše list ''Danas''. Ušteda poslanika po ovom osnovu u proseku iznosi između 15.000- 30.000 dinara, koliko koštaju kursevi stranih jezika za "obične", neprivilegovane građane. Budžetske pare za učenje stranog jezika koriste, između ostalih, bivši gradski sekretar za kulturu Gorica Mojović, albanski lider Riza Halimi, sandžački političar Esad Džudžević, Miloš Aligrudić iz DSS-a i drugi

Ima još privilegija

Osim ove privilegije, kako dodaje list, narodni poslanici imaju pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, javnom gradskom i rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije u svim pravcima i za neograničen broj putovanja.

Imaju i pravo na naknadu troškova za korišćenje privatnog automobila u visini 15 odsto cene litra pogonskog goriva po obračunskom kilometru, a prema listi udaljenosti prebivališta. U dane održavanja sednica poslanici imaju pravo na naknadu troškova za hotelski smeštaj u hotelima prve kategorije. Poslanici iz unutrašnjosti imaju pravo i na naknadu na ime zakupa stana, u visini do 35.000 dinara. Članu parlamenta koji koristi ovo pravo pripada i nadoknada za odvojeni život u iznosu 40 odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Srbije. Poslanici koji učestvuju u radu parlamenta mogu besplatno da parkiraju i svoje automobile u pet javnih garaža.

Inače, rad Narodne skupštine Srbije u prvih šest meseci ove godine koštao je oko 602 miliona dinara, od čega su 324 miliona "otišla" poslanicima, a 280 miliona stručnim službama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.