Ukidanje suvišnih propisa

Do 1. jula iduće godine privredno poslovanje u Srbiji trebalo bi da pojeftini za četvrtinu, jer tada ministarstvima, Vladi i parlamentu ističe rok za "giljotiniranje" štetnih i suvišnih propisa. Primera radi, ukidanje obaveze da na poslovnom automobilu bude ispisan naziv firme, na godišnjem nivou, prištedeće poslodavcima oko milijardu evra.

Po rečima Đorđa Vukotića, rukovodioca pravne službe Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa (SRP), njima su inicijative građana stizale do 1. oktobra, a ukupno je registrovano, i od privrede i od pojedinaca, oko 500 inicijativa za izmenu zakona i drugih propisa. Preporuke koje idu ka izvršnoj i zakonodavnoj vlasti imaju za cilj pojednostavljenje i pojeftinjenje različitih procedura u privredi.

"Naša preporuka da se otvori jedan šalter za prijavu novozaposlenog radnika donela bi privredi godišnju uštedu od 16 miliona evra. Troškovi privrede po osnovu inspekcijskih kontrola sada su godišnje 13 miliona evra, a reforma rada inspekcija koju preporučujemo snizila bi tu svotu za čak četiri miliona evra", kaže Vukotić za "Blic".

Putni nalog produžiti na mesec dana

Jedinica za SRP predlaže da se promena sedišta firme više ne prijavljuje Poreskoj upravi, već da joj to obaveštenje prosleđuje Agencija za privredne registre. Samo ta sitnica bi privrednike lišila suvišnog troška od 300.000 evra godišnje, odnosno tri miliona evra za deceniju. Ukidanje besmislene naredbe da putni nalog u službenom vozilu može da se koristi na samo sedam dana, i produženje roka na ceo mesec, uštedeće privredi 21,15 miliona evra godišnje.

Posebna priča su troškovi preduzetnika koji sada na tri računa vrše uplate za zaposlene, što je godišnji trošak od 28 miliona evra. Po preporuci Jedinice za SRP, uplata preko jednog obrasca redukovala bi ovaj trošak za svih 70 odsto, dakle na svega 8,4 miliona evra. Ukoliko vlast prihvati preporuku i ukine obavezu oglašavanja finansijskih izveštaja otvorenih akcionarskih društava u dnevnim javnim glasilima i propiše da je dovoljno oglašavanje u Agenciji za privredne registre, privreda bi uštedela šest miliona evra godišnje.

Preporuke koje finansijski rasterećuju privredu u ponedeljak će iz Jedinice za SRP krenuti ka ministarstvima. "Imaju rok od 15 dana za izjašnjavanje, a potom njihove sugestije mi razmatramo u istom takvom roku. Zatim se izjašnjava Vlada, po strategiji regulatorne reforme, do 15. decembra. Potom ministarstva pokreću izmene i dopune zakona preko Vlade u parlamentu ili dostavljaju Vladi akte neophodne za ukidanje uredbi. Kad je reč o podzakonskim aktima, menjaju ih ministarstva koja su ih donela ili druga regulatorna tela", objašnjava Vukotić.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.