Agata Kristi prva surferka u Britaniji

Agata Kristi i njen suprug Arči verovatno su među prvim stanovnicima Velike Britanije naučili da surfuju na dasci, piše u istraživanju Pita Robinsona iz britanskog muzeja posvećenog surfovanju.
Agata Kristi i njen suprug Arči verovatno su među prvim stanovnicima Velike Britanije naučili da surfuju na dasci, piše u istraživanju Pita Robinsona iz britanskog muzeja posvećenog surfovanju.

Osim uzbudljivih zapleta u svojim romanima, kraljica krimića volela je adrenalin i u privatnom životu. Prema pisanju Gardijana, zajedno sa svojim suprugom, Agata je tako reći pionirka jahanja na talasima u toj zemlji.

U vreme kad su njeni savremenici ispijali koktele i čajeve u Blajtiju, a dame štitile kožu od sunca i skrivale se u hladu, Kristi je savladavala surferske veštine i naučila kako da se bori protiv opekotina od sunca. Do ovih saznanja je došao Pit Robinson, osnivač britanskog muzeja posvećenog surfovanju (Museum of British Surfing). Robinson tvrdi da su supružnici Kristi bili među prvim stanovnicima Velike Britanije koji su savladali surfovanje u stojećem položaju. Da bi zaštitili noge, nosili su obuću napravljenu od tanke kože.

Surfovali su obalama Australije, Novog Zelanda i Havaja, a književnica je oduševljeno pisala o daskama iz severne Afrike, koje su napravljene od tankog drva i lake za nošenje. U svom dnevniku ona je čak zapisala i ovo: "Postala sam ekspert – barem iz perspektive Evropljana – trijumfovala sam kad sam održala ravnotežu i vratila se do obale u stojećem položaju."

Nova saznanja otkrivaju sasvim nov aspekt života slavne književnice i prikazuju je kao strastvenu sportistkinju i zaljubljenicu u more.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.