Na dnu okeana milioni tona zlata

Na dubini od oko četiri kilometra na dnu Atlantika ruski stručnjaci su otkrili nekoliko vrlo bogatih nalazišta dragocenih i retkih metala - prognoza je preko 13 miliona tona.
Na dubini od oko četiri kilometra na dnu Atlantika ruski stručnjaci su otkrili nekoliko vrlo bogatih nalazišta dragocenih i retkih metala - prognoza je preko 13 miliona tona.

Najveće podvodno nalazište zlata i bakra nalazi se u regionu Srednjeatlantskog grebena. Dalja istraživanja odobrio je i Međunarodni organ UN za morsko dno. Dozvola je bila neophodna s obzirom da je reč o izviđanju korisnih ruda na deonicama Svetskog mora, koje ne spadaju u ekskluzivnu ekonomsku zonu neke države.

Interesovanje za naslage minerala u Atlantiku pojavilo se pre više od 20 godina. Niz godina tamo su radile ruske naučne ekspedicije, izvođena su istraživanja uzoraka vode i tla. Zamenik direktora Instituta za geologiju i mineralne resurse Svetskog mora, doktor biološko-mineroloških nauka Georgij Čerkašov izjavio je za Glas Rusije da podaci govore o tome da su ove rude veoma bogate takvim komponentama kao što su bakar, cink, olovo, zlato i ostali metali. Njihova koncentracija u rudama mnogo je veća nego u nalazištima na kontinentu. Osim toga, one leže na površini morskog dna, zato nema potrebe da se skidaju slojevi koji leže na njima.

Nesumnjivo, nije sve tako jednostavno. Kao prvo, još predstoji pravljenje opreme za eksploataciju ruda u lokalnim uslovima. Za sada je nema ne samo u Rusiji, već ni u svetu. Biće potrebno da se razradi ekološki program. I, naravno, da se pripreme stručnjaci koji će kroz 15 godina pristupiti radu u okeanu.
  • Richard Rublev

    09.08.2011 09:56
    Samo Rusi...
    ...mogu da vare pod vodom...;)

    Ja varim i te stvari. U suštini, varioc sam.
  • Fikroj

    08.08.2011 12:57
    TASS je ovlasten da objavi
    pardon Tanjug, pod patronatom MI6
  • ronilac

    08.08.2011 09:26
    Tipican propagandni proruski uradak Tanjuga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti