U 98. godini postala prva žena koja je dobila 10. dan

Samo dve godine pre stotog rođendana sensei Keiko Fukuda je postala prva žena u istoriji džudoa, koja je dobila 10. dan.
Samo dve godine pre stotog rođendana sensei Keiko Fukuda je postala prva žena u istoriji džudoa, koja je dobila 10. dan.

Ona je sada jedna od četiri žive osobe koja je nosilac crnog pojasa 10. dan. Kroz celu istoriju džudoa, samo je 16 ljudi uspelo to da ostvari.

Fukuda je počela da trenira džudo 1935. godine i jedini je preživeli učenik osnivača džudoa Kana Đigura. Na insistiranje svog učitelja, naučila je engleski i počela da širi džudo po svetu. Ona je ceo svoj život posvetila džudou, zbog kojeg se odrekla tradicije. "Bavila sam se samo džudoom, to je bio moj brak. Tu je određena moja sudbina. Nisam mogla ni da pojmim koliko će to dug put biti", rekla je Fukuda.

Ona je Đigurovu školu, poznatu kao Kodokan, opisala kao "zastarelu i seksističku kada su u pitanju zvanja i pojasevi". Jedan edikt je zapravo sprečavao Fukudu da ide dalje od petog dana, koji je nosila preko 30 godina. Konačno, 1972. godine, dobila je šesti dan, kada je formiran ženski ogranak.

Njena filosofija džudoa je "budi nežan, dobar i lep, ali snažan i čvrst, mentalno i fizički". - Saosećajna duša je unutrašnja lepota. Ja verujem da je to prava lepota, i celog svog života, to je bio moj san - rekla je Fukuda.

San joj se ostvario u 98. godini. Sensei Fukuda i dalje vodi obuku za žene tri puta nedeljno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.