Marko Polo nikad nije bio u Kini?

Zahvaljujući putovanjima u Kinu i na Daleki istok generalno, Marko Polo je ostao zapamćen kao jedan od najvećih istraživača u istoriji.  
Zahvaljujući putovanjima u Kinu i na Daleki istok generalno, Marko Polo je ostao zapamćen kao jedan od najvećih istraživača u istoriji. Sada, međutim, arheolozi veruju da on nikada tamo nije otišao.

Oni smatraju da je verovatnije da je ovaj venecijanski trgovac i avanturista "pokupio" priče iz druge ruke", o Kini, Japanu i Mongolskom carstvu, od persijskih prodavaca koje je sretao na obalama Crnog mora, hiljadama kilometara daleko od Orijenta. Onda je te priče spojio sa drugim informacijama i tako je nastao jedan od prvih putopisa "Opis sveta", ili "Putovanja Marka Pola", kako se uobičajeno naziva.

Arheolozi ukazuju na nekonzistentnost i netačnosti u Polovom opisu planirane invazije Kublaja Kana na Japan 1274. i 1281. godine. "On brka ta dva razdoblja, meša detalje iz prvog događaja sa drugim. Što se tiče prve invazije, on je opisao kako je flota napustila Koreju i kako ju je pogodio tajfun pre nego što je stigla do japanske obale", ispričao je Danijel Petrela iz Univerziteta u Napulju, vođa italijanskog arheološkog projekta u Japanu. "Ali, to se dogodilo 1281. i da li je stvarno moguće da je navodni svedok mogao da pobrka događaje koji su udaljeni sedam godina?", upitao je on.

Polov opis mongolske flote je takođe drugačiji u odnosu na ostatke brodova koji su iskopani u Japanu. On je pisao o brodovima sa pet jarbola, dok su oni, u stvari, imali po tri jarbola. "Naše sumnje pojavile su se tokom iskopavanja, o mnogo toga što je on napisao", rekao je Petrela. Polo je tvrdio da je radio kao izaslanik kod Kublaja Kana, ali njegovo ime se ne pojavljuje nigde u sačuvanim mongolskih ili kineskim dokumentima.

Ovaj skepticizam italijanskih arheologa oko putovanja Marka Pola podupire teoriju jednog britanskog akademika. U knjizi "Da li je Marko Polo išao u Kinu?", objavljenoj 1995, Fransis Vud, šefica Kineskog odeljenja pri Britanskoj biblioteci, takođe navodi da ovaj istraživač verovatno nije otišao dalje od Crnog mora.

  • sosa

    10.08.2011 18:52
    A da li je tačno da se rodio na Korčuli? Tamo čak neguju i njegovu rodnu kuću?
  • //

    10.08.2011 12:56
    //
    op
  • 10.08.2011 10:46
    Uopste me ne cudi ova mogucnost s'obzirom da se radi o italijanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti