Prave ljudsku kožu otpornu na metke

Holandski naučnici, navodno razvijaju ljudsku kožu otpornu na metke, preneo je list "Dejli mejl".
Holandski naučnici, navodno razvijaju ljudsku kožu otpornu na metke, preneo je list "Dejli mejl".

Kako se navodi u tekstu, naučnici u proizvodnji "superkože" koriste genetski modifikovano kozje mleko koje ima iste proteine kao i paukova svila. Kada se to mleko izmuze, može se istkati u materijal koji je deset puta snažniji od čelika. Taj materijal se onda ukršta sa ljudskom kožom i mogao bi da zaustavi metak, prenosi list izjavu jedne od naučnika Džalije Esaidi.

Cilj ove grupe naučnika je da kreatinin iz ljudske kože zamene paukovom svilom kako bi koža postala što otpornija. Ona je podsetila da je svila vekovima bila korišćena u borbama i da je čak veliki osvajač Džingis Kan svoje konjanike opremao svilenim prslucima, jer se strela u dodiru sa svilom ne lomi, što olakšava njeno vađenje iz tela.

"Zamislite sad prsluk od paukove svile koji može da bude otporan na metke", rekla je ona. "A sada da krenemo još dalje. Zašto se mučiti sa prslukom. Zamislite da zamenite keratin, protein odgovoran za snagu ljudske kože, proteinom iz paukove svile. To je moguće dodavanjem gena pauka koji proizvode svilu, ljudskim genima čime se stvara čovek otporan na metke", objasnila je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti