Pronađen okrugli sto kralja Artura?

Arheolozi koji tragaju za legendarnim okruglim stolom kralja Artura pronašli su kružni predmet ispod ostataka bašte King’s Knot kod škotskog zamka Stirling.

Arheolozi koji tragaju za legendarnim okruglim stolom kralja Artura pronašli su kružni predmet ispod ostataka bašte King’s Knot kod škotskog zamka Stirling.

King’s Knot (Kraljev čvor) je nekadašnji kraljevski vrt, od koga su danas ostali samo brežuljci oblikovani u četvorougaone i osmougaone figure. Taj zamak i vrt su već vekovima povezivani sa raznim mitovima pa i legendom o kralju Arturu.

Iako datira iz 17. veka, centralni deo vrta je prema nekim tvrdnjama mnogo stariji. Arheolozi su istraživali King’s Knot neinvazivnim metodama i otkrili da se ispod njegovog centra zaista nalazi okrugli objekat stariji od vidljivog dela vrta. "Otkriće ukazuje da je vrt nastao na ostacima mnogo starije tvorevine i baca novo svetlo na tvrdnje o tome da se okrugli sto kralja Artura nalazi u ovoj oblasti", izjavio je istoričar Džon Harison, načelnik Stirlinškog lokalnog istorijskog društva koje je pokrenulo projekat zajedno sa arheolozima iz univerziteta u Glazgovu i iz Stirlinškog arheološkog društva.

Vekovima se ova zanimljiva zemljana tvorevina spominje kao moguće mesto gde su se okupljali vitezovi kralja Artura. Danas postoji više teorija o tome gde se nalazio okrugli sto, a prošle godine su neki istoričari tvrdili da je on bio deo jednog rimskog amfiteatra. O kralju Arturu su pričane mnoge legende, ali danas većina istoričara veruje da je on bio kralj Brita u petom ili šestom veku, koji je branio narod od napada Saksonaca.

  • Gillan

    29.08.2011 13:36
    Nije to sto kralja Artura, nego tanjir kraljevica Marka.
    Nemate pojma o istoriji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.