Zlato na Zemlju stiglo iz svemira

I dok cena zlata obara nove rekorde, istraživači Univerziteta u Bristolu otkrivaju da je ono na Zemlju stiglo iz svemira, zajedno sa kišom meteorita.
I dok cena zlata obara nove rekorde, istraživači Univerziteta u Bristolu otkrivaju da je ono na Zemlju stiglo iz svemira, zajedno sa kišom meteorita. Zemljina kora i plašt sadrže daleko više zlata nego što bi se prema postojećim modelima formiranja planeta moglo pretpostaviti.

Britanski naučnici su analizirali neke od najstarijih stena na Zemlji i pokazali da je zlato zapravo metal koji je "uvezen iz svemira" i da je na našu planetu stiglo mnogo kasnije nakon njenog formiranja. U studiji objavljenoj u časopisu Nejčer oni objašnjavaju da je tokom formiranja Zemlje, gvožđe potonulo u središte planete, čineći njeno jezgro, što je trebalo da se dogodi i sa plemenitim metalima. U zemljinoj kori i plaštu ne bi trebalo dakle da bude siderofilnih elemenata. Budući da zlato često pronalazimo blizu same površine, moguće je zaključiti da je na Zemlju stiglo naknadno, u vreme kada se naša planeta potpuno ohladila, navode naučnici.

Merenjem izotopa u stenama na Grenlandu, starih skoro četiri milijarde godina, naučnici su uspeli da ustanove datum kada je iz svemira stigla "pošiljka" sa zlatom i povežu ga sa tzv. "terminalnim bombardovanjem" kada je na zemlju palo 20 milijardi milijardi tona asteroidnog materijala.

Zemlja je nastala efektom grudve snega ili akrecije pre 4,55 milijardi godina. Jezgro od gvožđa sa mešavinom plemenitih metala formirano je odmah potom, u roku od nekoliko miliona godina. Sudar svemirskog tela veličine Marsa i Zemlje doveo je do nastanka Meseca i okončao formiranje naše planete. Da je zlata bilo na našoj planeti dotad bi se našlo zarobljeno u zemljinom jezgru.

Pre oko 3,9 milijardi godina, Zemlja je zasuta ogromnom količinom meteorita koji su na Zemlju doneli na tone zlata.
  • the lalosh

    12.09.2011 15:10
    @ Goran
    Po tebi se sunce i dalje vrti oko zemlje a ne obrnuto?
  • Richard Dawkins

    12.09.2011 09:08
    ma u pravu si Gorane, bog je sve stvorio pre 10 hiljada godina. kakve bre milijarde! hahahahaahahaha, uzmi bananu Gorane.
  • ateista

    10.09.2011 17:36
    Gorane, preci naučnika jesu majmuni, ali za razliku od tebe oni su odavno sišli sa drveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.