Na "Le Manu" 2013. prvi srpski sportski automobil

Na prestižnoj trci "24 sata Le Mana" 2013. godine pojaviće se prvi srpski tim i prvi srpski sportski automobil "Aqos".
Na prestižnoj trci "24 sata Le Mana" 2013. godine pojaviće se prvi srpski tim i prvi srpski sportski automobil "Aqos".

Dizajner tog vozila Saša Milovančević kaže da se na realizaciji ideje radi već deset godina, a zahvaljujući timu vrhunskih profesionalaca javnosti će biti prikazan model koji se potpuno razlikuje od svega što je dosad predstavljeno u sportskom automobilizmu.

"Ideja o trci je nastala pre svega kao naš osećaj da možemo da budemo ravnopravni sa konkurencijom i potreba da se odmah pokažemo, što je i suština automobilskog sporta - da se proizvođači automobila međusobno uporede na sportskom borilištu", kaže ovaj dizajner.

Milovančević dodaje da će nastup na "Le Manu" praktično biti promocija nove robne marke automobila, posle čega će se krenuti u maloserijsku proizvodnju, kada će se znati i cena ovog četvorotočkaša. Prema njegovim rečima, biće to novo viđenje aerodinamičkih potencijala i na trci i na drumu.

"Aqos" u sportskoj verziji predstavlja jednosed, sa asimetrično pozicioniranim kokpitom sa leve strane iza motora. Kako je ranije najavljivano, mašinu će pokretati V10 agregat zapremine 6 litara, a maksimalna brzina koju će ovaj automobil moći da razvija premašuje 400 kilometara na sat. Plan tvoraca prvog srpskog sportskog četvorotočkaša je da se, posle nastupa na "Le Manu", tržištu ponude tri verzije sa oznakom "Aqos" - dvosed, kupe 2+2 i kupe sa četiri sedišta. (D.B)

  • 14.01.2015 22:58
    Evo uspevaju ponovo :)
    Nakon 4 godine od ove vesti...
    http://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2015&mm=01&nav_id=946701
  • зики

    16.10.2011 09:39
    Генијалци
    Судбина генија је да им се мали људи подсмехују.
  • TT

    15.10.2011 14:32
    da
    oni što imaju stotine miliona € kapitala sigurno nisu dosad shvatili kako da naprave auto pored svih institucija i iskustva u sportu, srbin sa 300€ će ih naučiti.
    Nemam ja ništa protiv njih, samo sam realan. Voleo bih da uspeju nešto, ali me ova priča podseća na onaj globus auto iz pančeva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti