Neželjene promenile ime

Više od 200 indijskih devojaka čija imena na hindu jeziku znače "neželjena" odabralo je nova imena da obeleže novi početak u životu.
Više od 200 indijskih devojaka čija imena na hindu jeziku znače "neželjena" odabralo je nova imena da obeleže novi početak u životu.

Devojke iz indijske države Maharaštra po imenu Nakusa ili Nakuši, što na hindu jeziku znači "neželjena", kažu da su odrastale uverene da su teret za svoje porodice, koje uvek radije dočekuju dečake nego devojčice. Imena su dospela u prvi plan kada je ovogodišnji popis pokazao da u toj indijskoj državi ima 883 devojčice na 1.000 dečaka mlađih od sedam godina - što je pad u odnosu na 913 devojčica na 1.000 dečaka pre deset godina i ispod nacionalnog proseka 914 na 1.000.

Stotine pristalica rodne jednakosti i boraca protiv diskriminacije okupile su se u subotu na svečanoj ceremoniji promene imena 285 devojaka u ruralnom okrugu Satara. Jedna 15-godišnjakinja odabrala je ime Ašmita, što na hindu jeziku znači "vrlo opasna".

  • Andrija Šrek

    22.10.2011 18:04
    ?
    Dati detetu ime "neželjena" i tako mu dati i "skript" za život je stvarno maloumno. Ove devojke su zaista pametne što menjaju ime.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.