Čistačica obrisala umetničko delo vredno milion dolara

Čistačica u muzeju u Nemačkoj, koja je očistila jednu od skulptura misleći da je to "običan" predmet, ustvari je uništila vredno umetničko delo.
Čistačica u muzeju u Nemačkoj, koja je očistila jednu od skulptura misleći da je to "običan" predmet, ustvari je uništila vredno umetničko delo.

Spremačica u "Ostwall museum" u Dortmundu čistila je oko instalacije Martina Kipenbergera, nazvane "Kada počne da kaplje sa plafona", koja je procenjena na 800.000 evra, odnosno 1,1 milion dolara.

Pokojni umetnik kreirao je toranj od drvenih greda ispod koje je postavljena plastična kada, na kojoj je tankim slojem bež farbe Kipenberger naslikao osušene kapi vode. Misleći da su u kadi prave fleke, čistačica je oribala površinu dok nije zasijala.

"Sada je nemoguće vratiti to u prvobitno stanje", rekla je portparolka muzeja, dodajući da je šteta otkrivena prošlog meseca i da je instalacija vlasništvo privatnog kolekcionara, koji ju je pozajmio muzeju. Dodala je da je čistačima bilo objašnjeno da se prilikom čišćenja drže na odstojanju od 20 centimetara od umetničkih dela, ali nije jasno da li je nespretna spremačica dobila drugačije instrukcije od firme koju je muzej angažovao.

U Nemačkoj se već dešavalo da umetnine postanu 'žrtve' čistačica, pa je 1986. obrisana 'masna fleka' na delu Džozefa Bejsa, koje je procenjeno na oko 400.000 evra. Ova nezgoda dogodila se u Dizeldorfu, na Akademiji finih umetnosti.

  • Ja

    06.11.2011 15:50
    Čovek se zove Jozef Bojs.
  • цеца

    05.11.2011 20:16
    јаооо
    ...ово ме подсећа на онај текст од пре пар дана где се најављује порођај у галерији као уметничко дело, моћи ће да се гледа уживо... Мислим, докле више са тим иживљавањем??? Није ми жао овог дела ни најмање. Жао ми је те сироте жене...А жао ми је и уметности...
  • asd

    05.11.2011 11:49
    Ovo mnogo govori o umetnosti danas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva