NASA: Ništa od smaka sveta 2012.

Oni koji veruju u apokalipsu već duže vreme se spremaju za kraj sveta koji bi navodno trebalo da nastupi 21. decembra 2012, uz više mogućih scenarija - od toga da se neka planeta zarije u Zemlju, do toga da se polovi naše planete okrenu naopačke.
Oni koji veruju u apokalipsu već duže vreme se spremaju za kraj sveta koji bi navodno trebalo da nastupi 21. decembra 2012, uz više mogućih scenarija - od toga da se neka planeta zarije u Zemlju, do toga da se polovi naše planete okrenu naopačke.

Američka NASA, pak, tvrdi da u 2012. ne bi trebalo da očekujemo ništa više od zimske kratkodnevnice u decembru, koja će doneti najdužu noć u godini.

Mnogi ljudi se pozivaju na kraj majanskog dugoročnog kalendara, koji ističe 21. decembra 2012, kao na dokaz nadolazeće apokalipse, ali su se astronomi u međuvremenu potrudili da naglase da nema razloga za brigu. Evo liste svih najpoznatijih scenarija smaka sveta koji se odnose na kraj majanskog kalendara:

"Planeta X" na putu ka Zemlji

Planeta Nibiru, poznata i kao "Planeta X", trebalo bi da navodno da se zakuca u Zemlju. Nensi Lider, koja za sebe tvrdi da je ekspert za ovu planetu i da je u kontaktu sa vanzemaljcima iz sazvežđa Zeta Retikuli, već je najavljivala smak sveta za maj 2003, da bi se sada fiksirala na 21. decembar 2012. Postojanje planete Nibiru nije dokazano.

Poravnavanje putanja planeta ili zvezda

Neki od teoretičara smaka sveta tvrde da bi postavljanje određenih planeta ili zvezda u liniju moglo da ima posledice po Zemlju. Don Jeomans, upravnik Programa NASA za objekte u blizini Zemlje, kaže da takvog poravnavanja neće biti 21. decembra. A i kada bi ga bilo, ne bi izazvalo probleme.

Solarne oluje

Jeomans kaže da solarne oluje, ili odvajanja energetskih čestica sa površine Sunca u ciklusima koji traju oko 11 godina, pri čemu mogu da izazovu prirodnu pojavu poznatu kao "severna svetlost" i da oštete satelite i električno napajanje na Zemlji, ne mogu da izazovu trajniju štetu. Solarna superoluja desila se 1859, a nema dokaza da bi slična mogla da se ponovi naredne godine.

"Izvrtanje" Zemljinih polova

Postoje upozorenja da bi u 2012. moglo da dođe do "izvrtanja" Zemljinih polova - bilo onih geografskih koji određuju način na koji se naša planeta okreće oko svoje ose, bilo magnetnih koji vode rad kompasa. Naučnici NASA tvrde da opet nema razloga za strah, jer Mesec stabilizuje okretanje naše planete. Jeomans kaže da do promene magnetnih polova dolazi na otprilike 500.000 godina, a da ta promena traje hiljadama godina i ne može da se dogodi odjednom.

Sudar sa nebeskim telom

Zemlja je od svog postanka oduvek bila izložena udarcima kometa i asteroida, ali su oni zaista veliki, poput velikog udara koji je pre 65 miliona godina označio kraj ere dinosaurusa, bili retki. Ipak, astronomi redovno prate šta se dešava na nebu.

- Nema podataka o nebeskim objekatima koji bi u 2012. mogli da predstavljaju ozbiljnu pretnju. Jednostavno ih nema - kaže Jeomans iz NASA.

  • LimanacNS

    02.01.2012 13:42
    Odloženo
    Smak sveta se odlaže zbog krize. Moraće planeta da nas trpi još neko vreme.
  • dizelander

    01.01.2012 11:53
    A ratovi(i bolesti)? Treci svetski rat je sve blizi...
  • Y

    31.12.2011 21:24
    Smak sveta...
    ...je već u toku, samo što to mnogi ne primećuju, ili neće da priznaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.