Pronađena violina sa Titanika?

Pronađena je violina koja je možda pripadala jednom od članova orkestra Titanika. Ukoliko se utvrdi njegova autentičnost, ovaj predmet bi na aukciji mogao da dostigne rekordnu cenu.
Pronađena je violina koja je možda pripadala jednom od članova orkestra Titanika. Ukoliko se utvrdi njegova autentičnost, ovaj predmet bi na aukciji mogao da dostigne rekordnu cenu.

Svima je poznato da je orkestar na slavnom Titaniku svirao i nakon što je brod počeo da tone, a za njihove se instrumente smatralo da su izgubljeni u bespućima morskih dubina. Ali i sami stručnjaci su bili iznenađeni kada su pronašli violinu koja je pripadala Valasu Hartliju, članu orkestra Titanika.

U toku su testiranja koja će na kraju pokazati je li to zaista violina sa Titanika. Stručnjaci kažu da imaju razloga da veruju da je to istina, piše Daili Mail.

Pre sto godina, kada je Titanik potonuo, sa njim su otišli ​​i članovi orkestra koji su svirali dok su se putnici ukrcavali na čamce za spasavanje. Nakon što su pronađena njihova tela novine su pisale kako je Hartli pronađen sa violinom čvrsto stisnutom na prsima, ali kasnije ona više nigde nije pronađena, pa se smatra da je uzeo neko ko je radio na izvlačenju tela iz mora.

Sadašnji vlasnik tvrdi da je violina kasnije bila vraćena Hartlievoj verenici, a navodno se to može potkrepiti i njenim zapisom u dnevniku iz 1912. godine u kojem je napisala da je od srca zahvalna onome ko joj je vratio violinu njenog verenika.

Ukoliko završi na aukciji mogla bi potući dosadašnji rekord među artefaktima sa Titanika koji za sada drže ključevi poštanske kancelarije koji su 2007. godine prodati za 101.000 funti.

Osoba koja sada tvrdi da poseduje spomenutu violinu živi u Velikoj Britaniji, ali navodno nije u rodu sa Valasom Hartlijem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.