Žene bolje parkiraju kola od muškaraca

Muškarcima je teško da poveruju, ali rezultati jednog britanskog istraživanja pobijaju postojeći stereotip po kojem žene ne znaju da parkiraju automobil.
Muškarcima je teško da poveruju, ali rezultati jednog britanskog istraživanja pobijaju postojeći stereotip po kojem žene ne znaju da parkiraju automobil.

Statistika pokazuje i da nežniji pol ređe učestvuje u fatalnim saobraćajnim nezgodama i manje krši saobraćajne propise.
Uprkos ustaljenom mišljenju da parkiranje automobila treba prepustiti muškarcima, novo istraživanje pokazuje da ženama, doduše, treba više vremena, ali su generalno veštije u tome. Tako je dokazano da kada je parkiranje u pitanju, zaista postoje razlike među polovima, ali onakve kakve je malo ko mogao očekivati.

Jedna britanska parking kompanija snimala je mesec dana oko 2.500 vozača dok su parkirali vozila na oko 700 parkinga. Ovo je jedna od najsveobuhvatnijih studija ikada sprovedena o razlikama u vožnji u odnosu na pol i uzela je u obzir sedam komponenti stilova parkiranja. Utvrdili su - žene mnogo lakše pronalaze mesto za parkiranje budući da sporije voze, dok se muškarci večito žure pa i ne vide slobodna mesta. One, takođe, bolje manevrišu u prostoru.

Čak 39 odsto žena parkira automobil u skladu sa standardima instruktora vožnje, dok to isto čini svega 28 odsto muškaraca. Da tačno centrira automobil u prazan prostor ume 52 odsto žena u odnosu na samo 25 odsto muškaraca.
Bilo kako bilo - brojke u istraživanju su jasne - jedino u čemu su muškarci bolji od žena kada je parkiranje u pitanju jeste brzina. Njima je za ovaj manevar potrebno u proseku 16, a ženama 21 sekunda. Takođe, studija je pokazala da su muškarci veštiji u vožnji unapred i generalno sigurniji u sebe, ali kada se saberu svih elementi, žene "vode" sa ukupnim skorom od 13,4 poena od mogućih 20, u odnosu na muškarce koji imaju 12,3.

Žene su pažljivije

Ali kako je u Srbiji? Da žene ipak mogu dobro da voze i parkiraju se muškarce ne može da ubedi ni statistika koja važi i za našu zemlju, po kojoj su žene ređe učesnici u fatalnim saobraćajnim nezgodama, ređe plaćaju kazne zbog prebrze vožnje i manje krše saobraćajne propise. Komentar "mora da je žena" najčešće se čuje u saobraćaju i žena vozač predstavlja noćnu moru muškarcima. Damama se zameraju cimanje u vožnji, naglo kočenje, zaboravljanje na žmigavac.

Činjenice ne lažu, sve potiče iz psihološke razlike između žene i muškarca. Žene su senzibilnije, strpljivije i više vole sve da prostudiraju, dok su muškarci agresivniji i nestrpljivi, pa upravo iz tog razloga prave češće greške. Isto tako, ženski stil je sporiji, što znači da bolje uočavaju da li je mesto prazno - kaže Milan Božović, koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Istraživači su došli i do zaključka da prosečna žena provede 12 dana života parkirajući se, a muškarci tri manje.

  • Lala_Neznanov

    19.03.2012 08:04
    ahahaha
    ko jos cita tekstvove gde se prenose "britanska istrazivanja"...

    idite u saudijsku arabiju da cujete sta misle o zenama za volanom...
  • 18.03.2012 20:27
    Pa i gledano je spram broja žena vozača, a ne ukupnog broja vozača. Ruku na srce, ove nesreće o kojima čitamo izazvali su uglavnom muškarci. Izgleda da vas je to povredilo. Kažu da istina boli. I žene staju na pešačkom, muškarci-ne!
  • 18.03.2012 18:14
    Eh ta statistika, još kad bi bila realna...

    Pre 7 dana idemo društvo i ja za Sr. Mitrovicu, ispred žena vozi Pežo 206, nema pojma da vozi, kako ta švera, koči konstantno od vrha venca do kraja nizbridice. Uništi kočnice... Svaka krivina koči na 20 km/h, a može se lepo spustiti sa 50 km/h niz Venac ka Irigu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.