Garfild danas slavi 34. rođendan

Mačak Garfild, strip junak američkog autora Džima Dejvisa, danas je napunio 34 godine.
Mačak Garfild, strip junak američkog autora Džima Dejvisa, danas je napunio 34 godine.

Garfild je žuti mačak, rođen u kuhinji italijanskog restorana u kojoj je pojeo sve lazanje i makarone, koji je dobio ime po autorovom dedi, a prvi put se pojavio 19. juna 1978. godine. Lik je čuven po alavosti, lenjosti i sarkastičnim opaskama. Njegov vlasnik je 30-ogodišnji Džon Arbakl, nespretan tip koji pokušava da nađe devojku i neuspešno se udvara veterinarki Liz Vilson.

Pored mačka, Arbakl ima i psa Odija, priglupog i naivnog bigla koga Garfild maltretira. Ipak, u jednoj epizodi, u kojoj je ostao sam u kući, Odi čita "Rat i mir" i gleda televizijski program "veče sa Mocartom".

Garfild je veoma brzo postigao uspeh na tržištu - 1981. godine. Izlazio je u 850 listova i zaradio preko 15 miliona dolara od prodaje suvenira - koja je postigla tolike razmere da je Dejvis morao da osnuje posebnu kompaniju za vođenje prodaje.

Godine 2007. Garfild je držao Ginisov rekord po broju listova u kojima je izlazio - tada ih je bilo 2.580. Njegova godišnja zarada iznosi između 750 miliona i milijardu dolara, a o uspehu govori i broj obožavalaca na društvenoj mreži Fejsbuk, kojih ima 3,5 miliona.

Dejvis se danas uglavnom bavi prodajom i nije više jedini autor stripa. On i dalje piše scenarija i skicira crteže, ali ih drugi autori tuširaju i kolorišu.

TV serija "Garfild i prijatelji" bila je prikazivana od 1988. do 1995, prvi put na televiziji CBS. Prvi film "Garfild" snimljen je 2004, sa Bilom Marijem u glavnoj ulozi. Usledila su četiri nastavka: "Garfield: Priča o dve mace" 2006, "Garfield Gets Real" 2007, "Garfield's Fun Fest 2008." i "Garfield's Pet Force 2009."

  • a

    20.06.2012 08:40
    ....
    najbolji ,najalaviji i najsmesniji macak na svetu zbog njega sam kad sam bila mala maltretirala mamu da pravi lazanje iako je to onda bio problem zbog kora za lazanje pa se mama patila praveci ih xaxaxa
    srecan rodjus Garfilde!!!! ...sada te gleda i voli i moja cera !!
  • dejan

    19.06.2012 14:24
    d
    Hvala za divno detinjstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.