Kandidovao se za predsednika da dokaže da je živ

Santoš Kumar Sigh, 32-godišnji kuvar, kandidovao se za predsednika Indije da bi dokazao da je živ.
Santoš Kumar Sigh, 32-godišnji kuvar, kandidovao se za predsednika Indije da bi dokazao da je živ.

Santoš već devet godina pokušava da dokaže vlastima da je živ pošto su ga rođaci proglasili mrtvim zbog odluke da se oženi devojkom iz kaste Dalit, čiji su pripadnici poznati kao "nedodirljivi". On je pisao premijeru Indije više puta, ali bez uspeha. Zato je sada odlučio da se registruje kao jedan od 12 kandidata na izborima, koji će biti održani narednog meseca, navodi britanski "Telegraf", a prenosi B92.

Santoš se nada da će, uz pomoć prikupljene dokumentacije za registraciju, moći da dokaže svoje postojanje.

On je napustio svoje selo 2000. godine da bi se zaposlio u Mumbaju, gde se zaljubio i potom oženio sa devojkom iz kaste Dalit. Tri godine kasnije vratio se u selo da bi svoje rođake upoznao sa mladom. Međutim, čim su čuli kojoj kasti pripada, rekli su mu da je osramotio porodicu i izbacili ga van. "U izveštaju je prvo bio naveden nestanak, što je kasnije izmenjeno u – smrtni slučaj.

Meštani su mi priredili sahranu i prosjacima davali milostinju kako bi dokazali da sam mrtav", objašnjava Santoš i ističe da su mu pojedini rođaci, uz pomoć policije, oteli imanje. "Otišao sam u policiju da bi me zaštitila, a oni su me napali i vikali: Ti si, prema zvaničnim dokumentima, mrtav, a ako ne napustiš selo, bićeš i zaista mrtav", dodao je on.

Santošu je sud prošle godine odbio zahtev za poništenje umrlice. Čak su i majku njegove supruge ismejavali jer je dozvolila "ćerki da se uda za mrtvaca".

Kada je u policijskoj stanici u centru Delhija podnosio molbu za ponovno razmatranje zahteva, rekli su mu da će, samo ako počini neko krivično delo, sva njegova dokumenta biti generisana.

Santoš je u svom proglasu naveo da mu je jedini cilj da država prizna da je živ i da ne želi da bude predsednik države. "Kandidovao sam se za predsednika da bi dokazao da sam živ. Ne želim da budem predsednik. Ukoliko vlada ne može da me proglasi živim, zahtevam onda da me ubiju i izdaju pravu umrlicu", napisao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.