Muškarci na pivu su kreativniji

Naučnici sa Ilinois univerziteta u Čikagu primetili su da muškarci koji pre rešavanja mozgalica popiju nekoliko piva postižu bolje rezultate od onih koji nisu pili alkohol.
Naučnici sa Ilinois univerziteta u Čikagu primetili su da muškarci koji pre rešavanja mozgalica popiju nekoliko piva postižu bolje rezultate od onih koji nisu pili alkohol.

Do ovog iznenađujućeg otkrića istraživači su došli tako što su ispitanicima zadali zadatak da nizu od tri reči dodaju četvrtu reč koja se uklapa u obrazac. Na primer, pojmu "sir" mogu se pridružiti reči kao što su "švajcarski", "sveži", "buđavi".

Polovina ispitanika popila je jedan litar piva, dok druga grupa nije konzumirala nikakav alkohol. Rezultati su pokazali kako su muškarci koji su pili pivo, ostvarili 40 odsto bolje rezultate u poređenju s muškarcima koji nisu. Uz to, pijanci su zadatke rešavali za 2,5 sekunde brže od svojih treznih suparnika.

Naučnici su zaključili da unos alkohola otežava rešavanje zadataka koji zahtevaju veću sposobnost memorije, ali se zato rad mozga poboljšava kada su u pitanju kreativni problemi.

"Inovacije i nove ideje javljaju se kada ljudi nisu toliko fokusirani. Zato je za buđenje kreativne svesti ponekad dobro popiti čašu vina ili piva", zaključili su stručnjaci i dodali kako je potrebno pridržavati se pravila o umerenosti.

  • Sremcina

    28.06.2012 19:01
    Kreativnost
    Ha, da, narocito posle 10-e flase.

    Ni Salvador Dali mi nije ravan
  • Osmi sekretar SKOJA

    28.06.2012 15:38
    Rekreativno pijemo kreativno
    Ocemo na flasu kreativnosti komsija
    -Moze komsija
    -Konobar daj dve ladne kretivnosti
    -Zivela kreativnost
  • Andrija Šrek

    28.06.2012 10:45
    ??
    A zašto je ovo iznenađujuće otkriće? Pa pivo je vrlo kvalitetna namirnica, puna vitamina, naročito B, koji odlično deluju na CNS. I ne treba odmah donositi isti zaključak i za vino, be ispitivanja, jer sastav nije ni približno isti. Nije stvar samo u alkoholu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti