Četkica za zube spasla Međunarodnu svemirsku stanicu

Astronauti Sunita Vilijams i Akihido Hošide spasli su Međunarodnu svemirsku stanicu, koja košta 100 milijardi dolara, uz pomoć četkice za zube koja košta - tri dolara.

Astronauti Sunita Vilijams i Akihido Hošide spasli su Međunarodnu svemirsku stanicu, koja košta 100 milijardi dolara, uz pomoć četkice za zube koja košta - tri dolara.

Problemi su počeli prošle nedelje kada su astronauti pokušali da zamene pokvarenu električnu jedinicu koja napaja stanicu energijom sa solarnih panela. Na stanici postoje četiri takve jedinice, od kojih svaka teži 100 kilograma, a ako samo jedna ne radi, snabdevanje energijom je bitno ograničeno.

Vilijamsova i Hošide pokušali su da instaliraju novi uređaj 30. avgusta, ali nikako nisu mogli da ga pričvrste za stanicu zbog velike količine metalne strugotine koja se nagomilala na šrafovima. Tokom osmočasovnog boravka u otvorenom svemiru pokušavali su da ih očiste žicom, ali rezultat nije bio zadovoljavajući.

Shvativši da neće daleko odmaći ako ovako nastave, tim astronauta je s kolegama sa Zemlje pokušavao da pronađe rešenje. Ubrzo im je sinula spasonosna ideja: pričvrstili su običnu četkicu za zube za metalnu šipku i tako očistili šrafove.

Posle četiri sata intenzivnog ribanja, šrafovi su bili potpuno čisti i astronauti su uspešno pričvrstili jedinicu.

  • 07.09.2012 15:39
    ako nemam otvarac za flase, a mori me zedj

    ja flasu otvaram na dovratku
  • BlasteR

    07.09.2012 15:02
    Simpsonovi
    Haha... A ima i jedna epizoda Simpsonovih ("Deep Space Homer") kada Homer spasava Space Shuttle pomocu neke grafitne sipke :D
  • seljak

    07.09.2012 12:15
    @cetkica
    Zar ce neko da poveruje u ovu "vest"?
    Ko se seca "spasavanja" Apola po "povratku sa
    Meseca"?
    Tada je posao odradila jedna obicna "hemijska olovka", a po drugoj varijanti "selotejp traka".
    Nisu svi ljudi retardi,birajte pristojnije teme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.