Najstariji porodični biznis propao posle 14 vekova

Japanska porodica Kongo Gumi svoj porodični biznis uspela je da održi punih 14 vekova. Oni su se izgradnjom budističkih hramova bavili od 578. sve do 2006. godine.
Japanska porodica Kongo Gumi svoj porodični biznis uspela je da održi punih 14 vekova. Oni su se izgradnjom budističkih hramova bavili od 578. sve do 2006. godine.

Tada je "Kongo Gumi" bankrotirao i kupila ga je fabrika Takamacu. Do bankrota je došlo zbog nagomilanih dugova nastalih bespotrebnim zaduživanjem tokom '70-ih godina.

Posao su uspeli da održe punih 1.400 godina jer je bio vezan direktno za religiju, pa im je verski sistem umnogome pomogao.

Druga stvar koje se porodica Gumi pridržavala tokom svog rada je i ta da su bili prilično fleksibilni, ali veoma pažljivi i oprezni pri izboru ljudi koje su stavljali na čelo kompanije.

To će reći da vođstvo nije uvek prelazilo sa oca na najstarijeg sina, već na onog koji je najzdraviji, najodgovorniji i najtalentovaniji za posao. Štaviše, nije uvek bio sin na čelu firme. U jednom trenutku postala je praksa da zetovi uzimaju ženino prezime, to jest Gumi kada bi se pridružili porodičnom poslovanju.

Za njihov krah odgovorna su dva faktora. Prvi je bio 1980. godine kada je u Japanu zavladala neodrživa ekonomija, tada je kompanija uzela mnogo para kako bi uložila u nekretnine.

Kada je došlo do kraha i recesije 1992-93. godine, porodica je bila na velikim gubicima. Usled toga su zahtevi za gradnju hramova naglo pali početkom 1998. godine.

Do 2004. prihodi su im opali 35 odsto. Masakazu Kongo je morao da otpusti veliki broj zaposlenih i da smanji budžet. Već 2006. godine dug kompanije je iznosio 343 miliona dolara i vraćanje dugova je bilo nemoguće. Sledeće godine u januaru kompaniju je kupila fabrika Takamacu.

  • D.Ristic

    10.09.2012 17:23
    burek
    Mene više boli što je Đorđević,posle skoro jednog veka, ugasio buregdžinicu u dunavskoj ulici.Tuga.
  • mrk

    10.09.2012 15:34
    Tako ce nas Amerika ili Rusija da kupi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva