Hardversko ubrzanje Firefox-a nedostupno većini

Prema izveštaju koje je na svom blogu objavio član tima koji radi na razvoju Firefoxa, Benoit Jacob, samo 30% korisnika Firefoxa može koristiti mogućnosti hardverskog ubrzanja pretraživača.
Prema izveštaju koje je na svom blogu objavio član tima koji radi na razvoju Firefoxa, Benoit Jacob, samo 30% korisnika Firefoxa može koristiti mogućnosti hardverskog ubrzanja pretraživača.

Većina modernih pretraživača interneta podržava hardversko ubrzanje određenih funkcija pretraživača barem od početka prošle godine, ali za veliki deo korisnika te mogućnosti su još uvek nedostupne, a manje od 60% ih može koristiti WebGL.

Glavni razlog za takvo stanje su Mozillini zahtevi vezani uz hardver i pogonske programe za grafičke procesore i kartice. Ali brojke se uvelike razlikuju u zavisnosti od operativnom sistema koji koristi korisnik. Tako 67% korisnika Windows 8 ima sistem koji podržava hardversko ubrzanje.

Broj korisnika Windowsa 7 koji podržavaju hardversko ubrzanje Firefoxa je 47%, korisnika Viste 17%, a Windowsa XP 13%. S druge strane, gotovo 100% korisnika podržanih verzija Mac OS X-a (10.6 i više) može koristiti prednosti hardverskog ubrzanja određenih funkcija Mozillinog pretraživača interneta.

Ograničena podrška za hardversko ubrzanje i WebGL glavni su razlozi zašto se te mogućnosti još uvek vrlo retko koriste od strane ljudi koji razvijaju internet aplikacije.

  • Gazda Nemanja?

    11.09.2012 09:04
    ccc ... vremeplov
    Windows 8 ce biti izbacen kao "general availability" 26 Oktobra 2012... 67% korisnika Windows 8 o kojima vi pisete su prema tome procenat od veoma, veoma, malog broja!
  • MacOSX

    10.09.2012 18:40
    I obojica radimo u istoj firmi. ;)
  • 10.09.2012 17:03
    "S druge strane, gotovo 100% korisnika podržanih verzija Mac OS X-a"

    Dakle, obojica :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.