Meso pacova delikates u Kambodži

U Kambodži je toku jedinstvena "žetva pacova", tokom koje desetine hiljada tih poljskih glodara upada u klopke postavljene na pirinčanim poljima.

U Kambodži je toku jedinstvena "žetva pacova", tokom koje desetine hiljada tih poljskih glodara upada u klopke postavljene na pirinčanim poljima.

Iako se u mnogim društvima smatraju za prenosioce bolesti, pacovi sa pirinčanih polja (Rattus argentiventer) u Kambodži važe za zdrav delikates, prenosi Bi-Bi-Si.

Sezona lova na pacove je na vrhuncu nakon žetve pirinča u junu i julu, kada te životinje ostaju bez hrane na poljima provincije Kompong Čam, šezdesetak kilometara udaljene od prestonice Pnom Pena.

Manjak hrane vremenski se poklapa sa sezonskim kišama, koje primoravaju glodare da beže u brda gde ih čekaju klopke, kaže lokalni farmer Čoun Čim, koji postavlja 120 klopki svake večeri.

On objašnjava da postoji velika razlika između poljskih pacova, koje u Kambodži love i kuvaju, od njihovih urbanih rođaka, naglašavajući da se različito hrane, kao i da su gradski pacovi prljavi i nepodesni za ishranu zbog čega ih i ne love.

Kad je lovina dobra, seljak može da ulovi i do 25 kilograma pacova za noć. On kaže da ukus mesa pacova podseća na svinjetinu, iako to nije njegova omiljena hrana. "Prodajemo pacove i za taj novac kupujemo ribu", kaže drugi lovac na poljske glodare.

Svu svoju lovinu ovi stanovnici Kambodže izvoze u Vijetnam, a na vrhuncu sezone lova jedan trgovac izveze do dve tone mesa svakog jutra.

U poslednjih 15 godina, navodi BBC, biznis je gotovo udesetostručen, pa je tako meso pacova nekada prodavano za manje od 20 centi za kilogram, a sada može da se zaradi 2,5 dolara za kilo, s tim što zahtevi uvoznika rastu svake godine.

Pored direktne koristi od izvoza pacova, lov na te životinje doprinosi i zaštiti pirinčanih polja od štetočina, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede u Pnom Penu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.