FOTO: Prva žena-taksista u Avganistanu

U Avganistanu, zemlji gde su žene u značajnoj meri obespravljene i diskriminisane, prvi put u istoriji te zemlje desilo se da žena upravlja taksi vozilom.
U Avganistanu, zemlji gde su žene u značajnoj meri obespravljene i diskriminisane, prvi put u istoriji te zemlje desilo se da žena upravlja taksi vozilom.

Naime, Avganistanka Sara Bahai (40) je prva žena u istoriji ove konzervativne i nerazvijene zemlje koja vozi taksi, posao koji su do sada mogli obavljati samo muškarci. Ipak, Bahai u svom taksi vozilu prevozi samo žene kojima nije dozvoljeno da se kreću na javnom mestu bez pratnje muške osobe u bližem srodstvu.

Inače, ova Avganistanka koja taksira u gradu Balkh koristi svoje lično vozilo prilikom taksiranja kako ne bi privlačila pažnju drugih osoba. Ističe kako su žene u njenoj domovini nekada živele kao i žene u Evropi ali su zbog pritiska talibana i terorističke organizacije Al-Kaida poslednjih godina žene u Avganistanu postale predmet sistemske diskriminacije i obespravljenosti.

Napominje kako poslednjih godina devojčicama nije dozvoljeno ni da idu u školu kao njihove vršnjakinje u slobodnom i demokratskom svetu. Dodaje kako je uprkos teškim ekonomskim i socijalnim uslovima u kojoj je njena porodica živela uspela da završi fakultet. "Talibani su ubili supruga moje sestre pa sam morala nakon toga da izdržavam majku, sedam sestara i braće, kao i šestoro dece od sestre koja je ostala bez muža. Samo sam ja radila od nas 15 članova porodice. Trudila sam se da radim što više kako bi imali šta da jedemo”, priča ova Avganistanka.

Ističe da nije uspela ni da osnuje porodicu zbog previše posla koji je obavljala dodajući da je počela da radi kao taksista nakon što je položila vozački ispit.

Od prvog dana vožnje taksija suočila se sa vrlo negativnim kritikama pa čak i teškim uvredama. Ipak, ova uporna Avganistanka ističe kako je takvi postupci drugih osoba nisu obeshrabrili dodajući da će pokušati da bude uzor i drugim ženama u svojoj domovini koje žele da više učestvuju i doprinesu u javnom i društvenom životu.

Ističe da su joj talibani čak pretili zato što radi van kuće i što vozi taksi. "Jedan dan sam primila telefonski poziv. Nepoznata osoba mi je kazala zar se ne stidim da kao jedna žena vozim taksi. Zaprećeno mi je smrću ako nastavim da radim taj posao kao i da će mi biti zapaljeno vozilo. Posle sam primila slične pretnje, ali nisam odustala od svog posla koji radim pošteno”, ispričala je Bahai.

Napominje kako su žene u Avganistanu u velikoj meri marginalizovane ali i diskriminisane.

Ističe kako je u malim gradovima Avganistana i ruralnim delovima tabu da žene budu u društvu mušaraca s kojima nisu u srodstvu. Bahai napominje kako veruje da je svojim društvenim angažmanom bar donekle razbila ovu tabu temu.

Inače, ova Avganistanka se osim taksiranjem bavi i pčelarstvom, radi i kao učiteljica i predstavnica je lokalnog veća.

  • Novosađanin

    30.08.2014 15:22
    Prorok
    Hajde da se kladimo koja vest će biti iduće nedelje. Brutalno pretučena i ubijena... Nema sreće tamo za žene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.