Mladi čitaju više od starih

Oni su naraštaj koji je stasao uz digitalnu tehnologiju, ali uprkos mnoštvu gadžeta koji im stoje na raspolaganju, mladi se nisu odrekli knjige, a ispostavilo se da čitaju više nego starije generacije.
Oni su naraštaj koji je stasao uz digitalnu tehnologiju, ali uprkos mnoštvu gadžeta koji im stoje na raspolaganju, mladi se nisu odrekli knjige, a ispostavilo se da čitaju više nego starije generacije.

Istraživanje koje je u Americi rađeno među generacijom Y, mladima koji su postali punoletni na prelazu novog milenijuma, otkrilo je da je 88 odsto njih pročitalo barem jednu knjigu u protekloj godini, dok taj procenat među starijima od 30 godina iznosi 79 odsto.

Anketa koju je sproveo renomirani istraživački centar Pju, pokazala je, takođe, da najmanje čitaju stariji od 65 godina. Najmlađi Amerikanci su tokom godine pročitali u proseku 10 naslova.

Njih 43 odsto je reklo da čita svakodnevno, što je izjavilo i 40 odsto starijih od 30 godina. "Predstava o mladima kao strastvenim čitačima uvek nekako iznendadi", kaže Samanta Šenon, 22-godišnja autorka fantastičnog romana "The Bone Season".

"Naravno da smo odrasli u svetu u kojem nas bombarduju tehnološkim igračkama. Istina je da konzumiramo naraciju na različite načine, ali to ne znači da nas priče manje interesuju nego prethodne generacije", objasnila je ona, prenosi londonski Gardian.

Istraživanje otkriva i da "uprkos tehnološkom porivu", 62 odsto Amerikanaca mlađih od 30 godina smatra da se "mnogo korisnih informacija ne može naći na internetu", s čime se slaže i 55 odsto starijih.

Pjuov izveštaj - Mladi Amerikanci i javne biblioteke, pokazao je da je većina mladih (52 odsto) kupilo svoje knjige, dok ih je 39 odsto pozajmilo. Iz ankete se, takođe, vidi da su u protekloj godini mladi u većem broju (50 odsto) koristili biblioteke od starijih (47 odsto), ali da se mnogo manje potresaju zbog mogućnosti da one budu zatvorene.

Oko 19 odsto njih je reklo da bi "zatvaranje biblioteka predstavljalo veki udarac za njih i njihovu porodicu", a to isto misli 32 odsto starijih od 30 godina. "Ako su mladima biblioteke manje važne, kao što to Pjuov izveštaj sugeriše, a što je tužna činjenica, to nije zbog toga što oni ne čitaju, već zato što postoji tako puno drugih načina za čitanje i druženja sa knjigom", ističe Šenon.

"Bitno je da biblioteke ne budu odbačene kao irelevantne, i da nastave da dobijaju sredstva kako bi proširile svoje usluge za generacije koje mogu da čitaju jednim pritiskom na dugme", zaključila je mlada autorka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti