Ovo možete konzumirat i kada istekne rok

Naučeni smo da verujemo sitnim brojevima koji se nalaze na poleđini svakog proizvoda i koji označavaju njegov rok trajanja. Stručnjaci ističu kako nepotrebno bacamo hranu jer veliki broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka.

Naučeni smo da verujemo sitnim brojevima koji se nalaze na poleđini svakog proizvoda i koji označavaju njegov rok trajanja. Stručnjaci ističu kako nepotrebno bacamo hranu jer veliki broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka.

Rok upotrebe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, ističu britanski stručnjaci, nije realan pokazatelj kvaliteta hrane, većina namirnica je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakovanju istekne.

Oni kažu kako se taj rok odnosi na svežinu namirnice, koja nakon označenog roka nije štetna za organizam.

1. Jaja

Ukoliko se čuvaju propisno, u frižideru, jaja mogu da traju od 3 do 5 nedelja. Naravno pri tome  treba da pazite da iz frižidera vadite samo onoliko jaja koliko ćete odmah da potrošite, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

2. Mleko

Nedelju dana nakon isteka roka koji je utisnut na pakovanju mleko može da ostane pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo ako mleko promeni ukus, miris ili izgled što jasno pokazuje da je pokvareno.

3. Kečap

Ako čuvate kečap u frižideru on može da zadrži svoj kvalitet i do šest meseci po isteku roka trajanja i da bude siguran za konzumiranje. Naravno ako uočite buđ ili osetite čudan miris ne treba da ga jedete.

4. Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dve godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu gde neće da se kvari.

5. Kiseli krastavci

Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u frižideru, isto pravilo važi i za masline.

6. Sirće

Rok trajanja sirćeta gotovo je beskrajan, ukoliko se dogode neke promene na boji ili talogu i dalje je siguran za korišćenje.

7. Med

Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, stoga je dobar dokle god se ne potroši.

8. Kafa

Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili dobro je za korišćenje čak tri do pet meseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni posle pola godine.

9. Puter

Dve nedelje nakon isteka roka puter je siguran za konzumiranje, a u zamrzivaču može da stoji čak devet meseci.

10. Začini

Cimet, biber, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka, pri tome je važno da ih čuvate u staklenim teglama i na suvom i tamnom mestu.

  • JS

    03.11.2014 12:40
    Mleko?
    Moje iskustvo, a bome imam ga, govori da se pravo domace, termicki obradjeno kravlje mleko posle dva dana pocne 'kvariti' tj prelaziti u sledecu fazu sazrevanja. I to se oseti po maloj razlici u ukusu bez obzira gde ga drzali.

    Tako da, sto se mleka tice, ovo vazi samo za tetrapak iz radnje u kom se nalazi ko zna sta pa moze da stoji toliko.
  • Korisnik

    03.11.2014 12:06
    ušteda
    da naši stari nisu vodili računa o hrani i korištenju hrane i njezinoj isppravnosti ne bi uštedeli nikad ništa a ne bi živeli 80 do 100 godina a ovi danas misle samo kakoda opljačkaju narod pa i otrovanu hranu puštaj u prometi izmišljaju neke standarde poput hasap sistema ovo je istina o hrani koliko važži i dali je za ishranu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti