Mapa svih udara asteroida u proteklih 20 godina

Nova mapa prikazuje sve udare asteroida u Zemlju tokom 20-godišnjeg perioda.
Nova mapa prikazuje sve udare asteroida u Zemlju tokom 20-godišnjeg perioda.

Kroz Zemljinu atmosferu od 1994. do 2013. proletelo je barem 556 asteroida, saopštio je tim koji stoji iza programa detekcije nebeskih tela koja se nalaze blizu Zemlji, američke Nacionalne svemirske agencije.

Ipak, većina "udara" nije ostavila nikakve veće posledice, što znači da "nas atmosfera odlično štiti od manjih asteroida", rekao je izvršni direktor programa Lindli Džonson.

Izuzetak je događaj u Čeljabinsku, kada je meteor povredio više od 1.000 ljudi i porazbijao prozore. Ipak, ta šteta nije velika, ako imamo u vidu kakvu pustoš bi iza sebe mogao da ostavi veći meteor.

"Udari asteroida su veoma retki, ali čak i jedan bi mogao da ima velike posledice", kaže dr Ejmni Majnzeer, zamenica direktora programa NEOWISE. Razuman pristup je, kaže ona, pronalaženje potencijalno opasnih asteroida, pre nego što nam se približe.

Jednom u svakih 5.000 godina po jedan objekat veličine fudbalskog stadiona udari u Zemlju i nanese značajnu štetu. Jednom u nekoliko miliona godina objekat dovoljno veliki da izazove regionalnu ili globalnu katastrofu, udari u našu planetu.

  • 18.11.2014 13:51
    @F
    ti kanda nisi video kartu Sveta ako ti je ova cudna?
    "nebi" se pise odvojeno (ne bi). Izgleda da si mnogo bezao i sa geografije i sa casova srpskog.
  • Burga

    18.11.2014 10:04
    Bolidi nisu isto što i udari asteroida
    Na mapi su prikazani bolidi - meteori sjajniji od Venere - koji su po pravilu asteroidnog a ne kometnog porekla (za razliku od većine sjajnih meteora). Većina njih, ako ne i svi, se dezintegrišu u armosferi (na 80 - 100 km visine), tako da nema nikakvog "udara".
  • f

    18.11.2014 08:36
    ni kolumbo se nebi snasao na ovoj mapi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.